28 Ağustos 2010

World Grand Prix Elemeleri


Hazır şu an grand prix maçları oynanırken; 2011 içinde eleme oynayacak takımlar belli oldu. World Grand Prix 2011'de bu seneye nazaran birkaç değişikliğe gidiliyor. Nedir onlar ?

1)Takım sayısı: Bu sene ve daha önceki senelerde olduğu gibi 12 takım değilde 16 takım yer alacak

2) Önümüzdeki sene Avrupa Ligi'ni kazanan takım direk olarak katılma hakkı kazanırken geçen sene avrupa elemeleri yapılmamıştı. Bu sene böyle bir statüde maçlar oynanacak ve oradan da ilk sırada tamamlayan 2 takımda grand prixlere gitme hakkını kazanacak. Maçlar lig usulü şeklinde olacaktır.

Polonya wild card sahibi ve Sırbistan Avrupa Ligi şampiyonu olduğu için gitmeyi garantilemiş ülkeler..

Avrupa eleme maçları 17-22 Eylül tarihleri arasında İtalya'nın Cagliari şehrinde oynanacak.

Avrupa eleme maçları programıda belli oldu. Maç programı şu şekilde:

* Maç saatleri İtalya saatine göredir.

17 Eylül 17.30 Almanya - Türkiye
18 Eylül 20.00 Türkiye - İtalya
19 Eylül 17.30 Bulgaristan - Türkiye
21 Eylül 15.00 Rusya - Türkiye
22 Eylül 15.00 Türkiye - Hollanda

Genel Maç Programı:
;​​​​​​​​​​​

Filede Fener'de Bu Hafta 28.08.2010


Filede Fener'de bu hafta konuk olarak oyuncumuz Eda Erdem vardı. Aylin ablada tatilini bitirmiş ve programda her zamanki yerini almıştı.Eda'yı bayadır görmediğimiz gibi özlemiştik de programa vakit bulmuşken katılmasına çok sevindim. Ama Eda'nın kondisyon ve halter antrenmanlarından dolayı bir hayli zayıfladığını gördüm. Onun dışında program Aylin ablanın milli takımlardan haber vermesi ve sohbeti üstüne geçti. Bizi ilgilendiren sadece 2-3 tane haberi Eda sayesinde aldık.

* Seda'nın ayağında hafif sakatlık ve ağrılar varmış.Antrenmanlara çıkmıyormuş şu an için.

* Yeni yeni sıçrama antrenmanlarına geçildiğini yeri gelmişken söyledi Eda.İpek'in sakatlığı yokmuş. Mehmet hoca tercih etmediği için milli takımda yok. Umarım Dünya Şampiyonası'nda yer alır.

* Bu haftasonu Bursa'da Kazaktistan milli takımı ile 2 tane hazırlık maçı oynayacağız.

* Bursa'dan sonra ayın 15'ine kadar Ankara'da çalışmalarımızı sürdüreceğiz ardından World Grand Prix 2011 elemeleri için İtalya'nın Cagliari şehrine gideceğiz.;​​​​​​​​​​​

19 Ağustos 2010

Fenerbahçe Acıbadem'den Son Haberler

Filede Fener'in bugünkü programında takım menajerimiz Violet Duca konuktu ve güzel haberler, bilgiler edindik..

* İlk haber lig fikstürü ile ilgili. Lig fikstürü 6 Eylül tarihinde çekilecek. İlk maçımız 21 Kasımda oynacağız. Sonraki maçımızda 24 Kasım'da Bergamo ile. Bergamo'da ligdeki ilk maçı ertelenmiş ilk maçlarını bize karşı oynayacaklar.

* İkinci haberde takımımızın ne zaman çalışmalara başlayacağı ile ilgili. Takımımız milli takım oyuncularından (Naz,Eda,Seda,Nihan,İpek,Ergül,Fürst,Sokolova ve Skowronska) yoksun olarak sezonu ilk olarak 20 Eylül'de açacakmış. İlk çalışmalar Dereağzı'nda kondisyon antrenmanları ve ardından Kalamış'ta beach volley ile yapacağız.

* Takımımız milli takım oyuncuları dönene kadar 6-7 kişi çalışmak zorundalar. Bir çok turnuva davetleri alıyorlarmış ama katılıp katılmayacağımız belli değil Ze Roberto karar verecekmiş.

* Takımımızın kamp programları yapılmış. Grand Prix'in ardından yardımcı antrenörümüz Kamil Söz Brezilya'ya gidecekmiş..

* Bu sene maçlarımızı yeni Burhan Felek Spor Salonunda oynayacağız. Ama bu salonda Eczacıbaşı ve Vakifbank'ta kullanacağı için maç saatlerine özen gösteriliyor. Sonuçta biz kulüp olarak 9 branşta mücadele ediyoruz bu yüzden çalışmalar özenle yapılıyor çakışmaması için. Maç günlerine ve saatlerine tv yayınlarına göre CEV karar verecek.

* 14-21 Aralık tarihleri arasında Katar'da Bayanlar Kulüp Dünya Şampiyonasını yapılacak. Bergamo direkt katılıyor. Bu şampiyonaya katılmak için wild card başvurusu yapmışız fakat henüz cevap gelmemiş FIVB'ten..

Bu turnuva hakkında bilgide vereyim futboldaki kıtalararası şampiyonanın voleybol için olanıdır. Futbolda Avrupadan genelde süper kupayı kazanan takım temsil ediyordu. Ama voleybolda böyle değil. Bergamo dışında katılacak takımlar hakkında bilgim yok ilerde belli olur zaten.

* En güzel haberlerden birisinide sona sakladım tabikide. Kombine. Violet Duca kombinenin olacağını söyledi ama henüz belli değil gibi. Sevinmek için henüz erken diyelim ..
;​​​​​​​​​​​

10 Ağustos 2010

Fenerbahçe Bayan Voleybol Takımı Tarihi ve Başarıları (Arşivlik)


Fenerbahçe Acıbadem, Sarı Melekler Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bayan voleybol takımıdır. Bu branşın sponsorluğu Acıbadem tarafından yapılmaktadır. Fenerbahçe Acıbadem, maçlarını modern olan Burhan Felek Voleybol salonunda oynamaktadır.


Fenerbahçe Acıbadem 2008-09 sezonunda Türkiye Birinci Voleybol Ligi'ni tarihinde ilk kez şampiyon olarak tamamladı. Avrupa Kupalarında ise keza tarihinin en önemli başarısına ulaşarak Avrupa CEV Kupası'nda Avrupa3.sü olmuştur.

2010'da Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nde, Fransa'nın Cannes kentinde evsahibi Cannes takımını 3-2 yenerek finale yükselmiş, Finalde İtalya'nın Volley Bergamo takımına 3-2 yenilerek "Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi ikincisi" olmuştur.

Son olarak 2009-10 sezonuna Süper Kupa ile girdikten sonra, Türkiye Kupası'nda Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'u 2-3 4-2 (altın set ile) dize getirerek bu kupayı da tarihinde ilk kez kazandı. Ligde ise normal sezonu namağlup tamamladıktan sonra play-off yarı finalinde Galatasaray'ı 3 kez 3-0 yenerek eledi. Play-off finalinde ise Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom ile karşılaşan sarı-lacivertliler bu seriyi de 3-2, 3-2 ve 3-0'lık galibiyetlerle 3-0 galip tamamladılar ve ikinci kez üstüste lig şampiyonluğuna ulaştılar.2010-2011 sezonunda klübü istenilen başarılara ulaştırmak adına dünyanın en iyi antrenörü olarak kabul edilen Brezilyalı ünlü hoca José Roberto Guimarães (Zé Roberto) takımın başına getirilmiştir.


2011 yılında Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımı, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası Finali’nde Brezilya ekibi Sollys Osasco takımını 3-0 yenerek "Dünya Şampiyonu" olmuştur.

2011 yılı Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Final Four 'unu İstanbul'da düzenlemiş olan, Fenerbahçe Acıbadem "Avrupa 3.sü" olmuştur.

Tarihi

"Uçan Parmaklar - Sabiha Rıfat Gürayman

1929 yılında Türk kadını dünya spor tarihinde eşine bir daha rastlanmayacak bir olay gerçekleştiriyordu. 1928 yılında Fenerbahçe Spor Klübü tarafından kurulan ve rakipsizlik nedeniyle kapanan Türkiye'nin ilk kadın voleybol takımının kaptanı, Yüksek Mühendis Mektebi öğrencisi Sabiha Rıfat Hanım filede harikalar yaratıyordu. Yüksek Mühendis Mektebi daha önceden Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımının kurulmasına önayak olmuştu. Erkek arkadaşlarından hiç de geri kalmayan bu genç kız, Fenerbahçe Voleybol Takımı’nda oynayabilmek için çalışıyordu. Erkek takımının bir oyuncu eksik kalmasıyla yolu açılan Sabiha Rıfat Hanım'a, Bayan sporcuların erkek takımında oynamalarını engelleyen bir madde olmadığından izin çıkıyordu. Beş erkek ve bir bayan sporcudan oluşan Fenerbahçe Voleybol Takımı, o yıl bütün rakiplerini ezip geçmiş, finalde Beşiktaş'ı 2-0 yenmiş ve şampiyonluğu kucaklamıştı. Bu olay üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü Umumi Kaptanı Hayri Celaleddin (Atamer) Bey, takım kaptanı Bedii Süheyl Bey aracılığıyla, 28.01.1929 yılında Sabiha Hanım’ı bir mektup aracılığıyla şöyle kutluyordu:

Tebrikler Efendim;

‘‘Bu memlekette ilk defa cem’i sporda erkek arkadaşlarla beraber oynamak suretiyle gösterdiğiniz teceddüd ve muvaffakiyetten dolayı sizi Fenerbahçe gençliği ve hey’et-i idaresi adına hararetle tebrik ederim efendim.’’

Böylece "Uçan Parmaklar" lakaplı Sabiha Rıfat Gürayman Sarı Melekler'in ilki, yani ilk melek oluyordu. Ayrıca kendisi Türkiye'nin ilk kadın mühendisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi evladıdır.

Çamlıca Liseli Melekler

Fenerbahçe Kulübü 1954’de yeni bir hamlede bulundu. Çamlıca Kız Lisesi ile anlaşarak, öğrencilerden, atlet ve basketbolcular yetiştirme yoluna gidildiği gibi, bir de voleybol takımı kuruldu. Milli basketbolcu Altan Dinçer ve Alaaddin Güneş'in çalıştırdıkları bu takım 1955 Martındaki ilk teşvik turnuvasında 1. olduktan sonra, o yıldan itibaren organize edilen İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını da sürekli olarak kazandı. Nitekim, ilk İstanbul şampiyonluğunu 21.1.1956’da finalde Galatasaray’ı 2-0, ilk Türkiye şampiyonluğunu da 19.2.1956’da yine finalde İstanbul Üniversitesi takımını 2-0 yenerek kazanmıştır. Bu ilk şampiyonlukları kazanan kadro ise şu isimlerden oluşuyordu:

Ayten Salih(K), Güneş Çapa, Sema Bora, Bercis Türkoğlu, Nazmiye Kor, Mahiru Akdağ, Seta Yağcı, İnci Önen, Seçkin Töreli (Dinçer), Ayten Sunalp ve Meral


Yıl Yıl Avrupa´da Fenerbahçe

Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı 1957/74 yılları arasında 9 kez yurt dışına çıktı. Bunların‚ Almanya ve İran olarak‚ ilk 2 si özel‚ Tiran‚ Moskova‚ Atina‚ Sofya‚ Lodz (Polonya)‚ Portekiz ve Bükreş olarak‚ 7 si de‚ Avrupa kupaları için‚ resmi nitelikledir.

Fenerbahçe kız voleybol takımı Türkiye´yi Avrupa Kupalarında temsil eden ilk takım olduğu gibi‚ çeyrek finale kadar yükselmek başarısını da göstermiştir.

Almanya seyahati

İlk İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını üst üste 5 yıl kazanan Fenerbahçe kız voleybol takımı‚ bu branşta henüz Avrupa şampiyonlukları yapılmadığından‚ kulüpçe ödül olarak bir Avrupa seyahatine layık görülmüş ve Saarbrücken Kulübü ile yapılan anlaşma gereği‚ 1958 de 3 maç için Almanya´ya gitmiştir.

Yönetim Kurulundan Sedat Bayur‚ Talat Ataman ve antrenör Alaattin Güneş ile Ayten Salih (K)‚ Güneş Çapa‚ Nazmiye‚ Mahiru‚ Eser‚ Güngör‚ Ayten Sunar‚ Ören ve Seta´dan oluşan grup‚ 16 Mart 1958´de trenle gittiği Almanya´da Saarbrücken ve Sarvelingen´de yaptığı 3 maçı da kazandı. İlk yurtdışı seyahatinin ilk maç ve galibiyeti 20 Mart´ta‚ Ayten (K)‚ Güneş‚ Mahiru‚ Nazmiye‚ Güngör ve Seta kadrosuyla oynamış ve 15/6‚ 15/6 ve 15/2 olarak‚ 3/0 sonuçla Saarbrücken´de kazanılmıştır.

Tahran seyahati

İstanbul ve Türkiye 1958-59 mevsimi şampiyonu Fenerbahçe Kız Voleybol takımı Tahran Üniversitesi tarafından İran´a davet edildi ve Tahran´da yaptığı 3 maçta Üniversite´ye yenildi. Taç Kulübüne karşı da bir galibiyet ve bir yenilgi aldı.

Bükreş maçları

1960 Türkiye şampiyonu Fenerbahçe‚ o mevsim ihdas olunan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası maçlarında Türkiye´yi temsil eden ilk kulüp olmuş ve 22-24 Ocak 1961´de İstanbul´da yapılan 2 maç sonunda‚ rakibi Dünya 2. si Dinamo Bükreş tarafından elenmişti.

Tiran deplasmanı

Fenerbahçe‚ Şampiyon Kulüpler Kupası´nda 2. kez 1967-68 İstanbul ve Türkiye şampiyonu olarak katıldı. Kurada karşısına Tiran´ın 17 Nenturi takımı çıktı. Tiran´daki 4.1.1969 maçını 3-0‚ İstanbul rövanşını da 19 Ocak´ta 3-2 kazanan 17 Nenturi tur atladı. Fenerbahçe bu maçları şu kadro ile oynadı: Sema (K)‚ Tomris‚ İnci‚ Gülfer‚ Gülören‚ Perran‚ Aynur‚ Nida ve Feyza

Moskova Deplasmanı

İstanbul ve Türkiye 1968/69 mevsimi şampiyonu Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı 3. kez katıldığı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasında ilk maçını 2. turda Bulgarlarla yapacaktı. Ancak‚ Bulgarların çekilmeleri üzerine‚ çeyrek finalde geçen yılın Avrupa şampiyonu Rus Ordu Takımı ile eşleşti.

Kongre arifesinde ve 1 milyon lira da borçlu Fenerbahçe Kulübünün 2 maçın da İstanbul´da yapılması teklifini Ruslar kabul etmediler. Kulüp‚ 28 bin lira olan masrafa karşı sadece 5 bin lira verebildiğinden‚ Beden Terbiyesi´nden ısrarlar sonucu 15 bin lira yardım alındı. 5 bin lira da kafileye dahil edilen bir üyeden sağlanarak‚ 14 Mart 1970 gecesi otobüsle Ankaraya‚ ertesi sabah da Rus uçağıyla Moskova´ya gidildi.

Yönetim Kurulundan Rüştü Dağlaroğlu‚ Turgut Soydaner‚ Şube Kaptanı Turgut Turgay‚ Antrenör Metin Bıkmaz‚ Takım Kaptanı Perihan Özbilgin‚ Sema Bora‚ Serpil Koç‚ Tomris Özpars‚ İnci Dönmez‚ Nilgün Turgay‚ Selma Paketçi‚ Ceyda Turan ve Figen Tangil´den oluşan ve kar altındaki Moskova´da CSKA mensubu Rus subayları tarafından karşılanan Fenerbahçe kafilesi‚ 28 kat ve 4 bin odalı‚ Avrupa´nın en büyük oteli Hotel ROSSİA´da 4 gün kaldı.

16 Mart 1970 deki maçı Rus takımı 15/3‚ 15/7 ve 15/8 kazandı. Rövanş maçı için 4 Nisanda gelen ve Taksim de Plaza oteline yerleştirilen misafir takım‚ 5 Nisandaki karşılaşmayı 15/0‚ 15/1 ve 15/3 ile kazanıp yarı finale yükseldi ve sonunda yine Avrupa Şampiyonu oldu.

Atina‚ Sofya ve Lodz deplasmanları

1971-72 Türkiye şampiyonu Fenerbahçe‚ 5.11.1972 günü İstanbulda Perihan (K)‚ Alev‚ Şeniz‚ Sema‚ Perran‚ Nida‚ İnci‚ Tomris‚ Aynur ve Feyza kadrosuyla 10/15‚ 15/12‚ 15/5 ve 15/12lik setlerle 3-1 yendiği Yunan şampiyonu Panathinaikos ile Atina´da 11.11.1972 deki rövanşı‚ Rumen hakemler gelmeyince‚ Yunanlı hakemler idaresinde oynanmaya zorlandı. Fenerbahçelilerin itirazları ve Yunanlı seyircilerin de Fenerbahçelilere saldırmaları ile olaylar çıkmış ve durum FIVB´ye aksettirilmiştir. Fenerbahçe Kulübü´nün bu itiraz ve şikayeti üzerine‚ rövanş maçının‚ tarafsız saha olarak‚ Sofya´da oynanması kararlaştırıldı. Ancak‚ Fenerbahçe‚ müsabaka günü olan 9.12.1972 de Sofya´da rakibini göremeyince 2. tura geçti. Sarı-Lacivertliler böylece Avrupa Kupalarında tur atlayan ilk Türk Voleybol Takımı oldular.

Fenerbahçe´nin 2. turdaki rakibi Polonya´nın ünlü Star Lodz takımı idi. Yönetim Kurulundan Nusret Özmengü ve Şube Kaptanı Halit Çetinkaya idaresinde Aralık 1972 de Lodz´a giden Fenerbahçeliler orada 3-0‚ Ocak ayında İstanbul rövanşını da yine 3-0 kaybedip elendiler

Portekiz deplasmanı

Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı 1972/73 Türkiye İkincisi olduğundan‚ Avrupa Kupa Galipleri Şampiyonası´ndaki rakibi Leixöes ile ilk maçı Porto şehrinde yapacaktı. Ancak‚ ağır masraf gerektiren bu deplasman üzerindeki tereddüt‚ şubenin kulüpte bir "Voleybol Gecesi" tertipleyip 50 bin lira sağlamasıyla mümkün oldu.

Başkan F.IIgaz‚ Yöneticiler B.Büyükyüksel‚ Prof.G.Özgen‚ R.Dağlaroğlu‚ Şube Kaptanı Güneş Çapa‚ eski milli voleybolcu Alev Ercins ve takımı oluşturan Sema (K)‚ Tomris‚ İnci‚ Gülören‚ Gülfer‚ Perran‚ Aynur‚ Nida‚ Feyza ve Nil´den kurulu kafile‚ 16.11.1973 Atlantik kıyısındaki Porto şehrine varmıştır.

Portekiz Kupa şampiyonuyla maç 18 Kasım akşamı yapıldı ve Fenerbahçe´nin 14/16‚ 15/5‚ 10/15‚ 15/4 ve 15/13 olarak‚ 3-2 galibiyeti ile sonuçlandı. Seyirciler‚ ilk seti 14/16 kaybeden Türk takımını‚ önceleri merakla seyrettikten sonra‚ ikinci seti 15/5 kazanması üzerine‚ ambale etmeye çalışmış‚ başaramayınca da ayakta alkışlamıştır.

Maç boyunca tribünde 8-10 kişilik bir grubun sürekli‚ YA...YA..YA... ŞA..ŞA..ŞA... FE-NER-BAHÇE-ÇOK YAŞAAAAA! temposu kulakları okşamış‚ yanlarına gidildiğinde‚ bu gençlerin Porto´da petrol rafinerisi kurmakta olan bir Alman firmasının Türk teknisyen ve işçileri oldukları öğrenilmiştir. Atlantik Okyanusu kıyılarında bir Türk Kulübü için‚ hiç kuşkusuz‚ ilk kez duyulan ve yaşanan bu coşkulu tezahürat mutlu bir anı olarak işaretlenmeye değer

Fenerbahçe‚ Portekiz Kupa şampiyonu Leixöes takımını 24 Kasım 1973 akşamı Spor ve Sergi Sarayındaki rövanş maçında da 15/8‚ 15/1 ve 15/9 luk setlerle 3-0 yendi ve tur atladı.

Bükreş deplasmanı

Avrupa Kupa Galipleri 1973-74 mevsimi şampiyonasında Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı‚ Portekiz şampiyonunu 2 maçta da yenip eledikten sonra‚ 2. turu kur´a ile atladı ve Dinamo Bükreş ile karşılaşmak üzere çeyrek finale yükseldi.

Macar uçağıyla 6.2.1974 de Bükreş´e giden Bülent Büyükyüksel‚ R.Dağlaroğlu‚ Şube Kaptanı Güneş Çapa‚ Antrenör Deniz Esinduy ve Sema (K)‚ İnci‚ Aynur‚ Perran‚ Gülfer‚ Tomris‚ Gülören‚ Nida‚ Feyza ve Nil´den oluşan takım 8 Şubatta çeyrek finalin bu ilk maçıyla 15 Şubattaki İstanbul rövanşını 3/0 kaybetti ve Avrupa 2. si Dinamo Bükreş‚ CSKA Moskova ile karşılaşmak üzere‚ yarı finale yükseldi.

* 2007-08 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.turunda Rusya'nın Zarechie Odintsovo takımına 3-0(d) 3-2, Polonya'nın Winiary Kalisz takımına 3-0 3-2(d) yenildi. Azerbayca'nın Azerrail Baku takımına deplasmanda 3-2 yenildi, kendi sahasında 3-0 yenerek grubu 3. tamamlayıp elendi.

* 2008-09 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Cev Kupasında 1.turunda Belçika'nın Datovoc Tongeren takımını 2 maçta da 3-0 yenerek üst tura çıktı.2.turda Belarus'un Atlant Baranovichi takımını 2 maçta da 3-1 yenerek çeyrek Finale yükseldi.Bu turda Rusya'nın Spartak Omsk takımına 3-1 yenilmesine rağmen rövanş maçında 3-0 yenerek Final Four oynamaya hak kazandı.İlk maçta İtalya'nın Asystel Novara takımına yenildi. 3'lük maçında Belçika'nın Rote Raben Vilsbiburg takımını 3-1 yendi ve 3. sırada tamamladı.

* 2009-10 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.tur gurubunda Rusya'nın Dinamo Moskova takımını 3-0(d) 3-2, Polonya'nın Bielska Biala ve Çek Cumhuriyeti'nin VK Prostejov takımlarını iki maçta da 3-0 yenerek üst tura çıktı.2.turda Romanya'nın Metal Galati takımını iki maçta da 3-0 yenerek 6'ya kaldı.Bu turda Rusya'nın Zarechie Odintsovo takımın iki maçta 3-0 yenerek Final Four oynamaya hak kazandı.İlk maçta Ev sahibi RC Cannes takımını 3-2 yendi ve finalde İtalyanın Volley Bergamo takımına rakip oldu.Bu maçı 3-2 kaybeden Fenerbahçe Acıbadem Avrupa İkincisi oldu.

* 2010-11 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.tur gurubunda Rusya'nın Dinamo Moskova takımına deplasmanda 3-0 yenilirken iç sahada 3-0 üstünlük sağladı.İtalya'nın Bergamo takımını ve Hırvatista'nın Zok Split 1700 takımlarını 3-0 skorlarla yenerek grubunu lider bitirdi.Fenerbahçe Acıbadem bu sene Final Fouru kendi evinde düzenleyecek olmasından dolayı direk Final Four oynama hakkı kazanmıştır.

*2010 Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası

Fenerbahçe Acıbadem, Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası Finali'nde Brezilya'dan Sollys Osasco'yu 3-0 mağlup ederek dünyanın en büyüğü oldu.

Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası'nda Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımımız Final müsabakasında Sollys Osasca ile karşı karşıya geldi. Takımımız bu karşılaşmadan 25-23, 25-22 ve 25-17'lik setlerle 3-0 galip ayrıldı. Bu sonuçla takımımız, Brezilya Ligi'nin son şampiyonu Sollys Osasca'yı mağlup ederek Dünya Şampiyonu oldu. Böylece Fenerbahçemiz Türk voleybol tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Kulüp Başarıları

Türkiye'deki Başarıları

İstanbul Bayanlar Voleybol Ligi

Şampiyon (10): 1955-56, 1956-57, 1957-1958, 1958-59, 1960-61, 1967-68, 1968-69, 1970-71, 1971-72, 1972-73

Türkiye Sampiyonluğu

Şampiyon (8): 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1968, 1969, 1972

Voleybol Bayanlar Süper Kupa

Şampiyon (2): 2009, 2010



Voleybol Bayanlar Türkiye Kupası

Şampiyon (1): 2009-10
Final (1): 2008-09
CEV Kupası

Üçüncülük (1): 2008-09


Avrupa Indesit Şampiyonlar Ligi
 
İkincilik (1): 2009-10

Üçüncülük (1): 2010-11

Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası

Şampiyon (1): 2010


Özel Kupalar
 
Polisan Turnuvası (1): 2006
Marmaris Turnuvası (2): 2006, 2007
 
Kaynak: Vikipedia



Aroma Bayanlar Voleybol 1. Ligi

Şampiyon (3): 2008-09, 2009-10, 2010-11
İkinci (2): 2006-07, 2007-08




Uluslararası Başarıları 
Avrupa Kupa Galipler Kupası
Çeyrek Final (1): 1973-74
Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası

Çeyrek Final (1): 1968-69;​​​​​​​​​​​

8 Ağustos 2010

FIVB World Grand Prix 2010 (6 - 29 Ağustos)




Brezilya

Takım Kadrosu:Fabiana(K)‚ Carol Gattaz‚ Dani Lins‚ Paula‚ Adenizia‚ Thaisa‚ Mari‚ Jaqueline‚ N. Martins‚ Sass‚ Joyce‚ Natlia‚ Sheilla‚ Fab(L)‚ Ana Tiemi‚ F. Garay‚ Fabiola‚ C. Brait(L)‚ Juciely Antrenör: Jose Roberto Guimares










Çin
Takım Kadrosu: WANG Y.M. ZHANG L. YANG J. HUI R.Q. LUO Y. WANG N. ZHANG X.(L) WEI Q.Y.(K) WANG Q.(L) LI J. XU Y.L. XUE M. YIN N. CHEN L.Y. MA Y.W. BIAN Y.Q. CHEN Y. FAN L.L. Antrenör: Wang Baoquan





Dominik Cumhuriyeti

Takım Kadrosu: Vargas‚ Burgos‚ Eve‚ Fersola‚ Castillo(L)‚ Caso(L)‚ Marte‚ Arias‚ Nuez‚ Cabral(K)‚ Rodriguez‚ Echenique‚ Rondon‚ Rivera‚ Rodriguez‚ Reyes‚ Mambru‚ De La Cruz‚ Binet Antrenör: Marcos Kwiek






Almanya
Takım Kadrosu: Dürr(L)‚ Weiss‚ Hanke‚ Tzscherlich(L)‚ Möllers‚ HippeWedekind‚ Kauffeldt‚ Ssuschke‚ Matthes‚ Völker(L)‚ Beier‚ Petrausch‚ Kozuch(K)‚ Brinker‚ Brandt‚ Grohmann‚ Schaus‚ Zautys Antrenör: Giovanni Guidetti






İtalya
Takım Kadrosu:Di Iulio‚ Barcellini‚ Garzaro‚ Crisanti‚ Rondon‚ Merlo(L)‚ Quaranta‚ Barazza‚ Marcon‚ Cardullo(L)‚ Ortolani‚ Piccinini‚ Arrighetti‚ Lo Bianco(K)‚ Del Core‚ Bosetti‚ Gioli‚ Bechis Antrenör: Massimo Barbolini






Hollanda
Takım Kadrosu: Stoltenborg‚ Huurman‚ C. Staelens‚ de Kruijf‚ Grothues‚ Steenbergen‚ Blom‚ Schoot(L)‚ v. Tienen(L)‚ Wensink‚ Flier(K)‚ Buijs‚ Dijkema‚ Visser‚ Stam‚ Koolhaas‚ Blansjaar‚ Slöetjes Koç: Avital Selinger






Polonya
Takım Kadrosu: Skowronska‚ Zenik‚ Kosek‚ Konieczna‚ Skorupa‚ Bednarek-Kasza‚ Okuniewska‚ Zaroslinska‚ Szczurek‚ Kaczorowska‚ Baranska‚ Sadurek‚ Maj‚ Sieczka‚ Gajgal‚ Wolosz‚ Kaczor‚ Efimienko‚ Tokarska Koç: Jerzy Matlak





Porto Riko
Takım Kadrosu: SEILHAMER(L)‚COLON(L)‚MOJICA(K)‚ENCARNACION‚ALVAREZ‚ROSA‚ENRIGHT‚FERRER‚A. CRUZ‚TORREGROSA‚K. OCASIO‚NOGUERAS‚SANTOS‚ORTEGA‚VENEGAS‚OQUENDO‚S. OCASIO‚DEL VALLE‚REYES
Koç:Koç: Carlos CARDONA


Tayland
Takım Kadrosu:P. Piyanut(L)‚ P.Anongporn‚ S.Rasamee‚ B.Hattaya‚ T. Pleumjit‚ S. Onuma‚ D. Patcharee‚ K. Utaiwan‚ P.Jurairat‚ A. Wilavan(K)‚ H. Amporn‚ S. Kamonporn‚ T. Nootsara‚ B.Jarasporn‚ K. Malika‚ K.Sontaya‚ L.Wanitchaya‚ P. Em-orn‚ C. Tapaphaipun(L) Koç: Kiattipong Radchatagriengkai




Tayvan
Takım Kadrosu:TENG Y.M.(K) TSAI Y.F. CHEN W.T. LIAO W.J. WU K.J. YEN P.L. HSIEH Y.T. HO Y.C. HUANG S.C. WU S.F. YANG Y.C. YANG M.H.(L) WEN I.T. Koç: SAKAKUCHI Norimasa








Amerika Birleşik Devletleri
Takım Kadrosu:Nnamani‚ Glass‚ Harmotto‚ Pressey‚ Sykora(L)‚ Davis(L)‚ Bown‚ Barboza(K)‚ Tamas‚ Thompson‚ Larson‚ Metcalf‚ Paolini‚ Fawcett‚ Tom‚ Akinradewo‚ Spicer‚ Hodge‚ Hooker Koç: McCutcheon‚ Hugh







Japonya
Takım Kadrosu:MATSUURA‚ARITA‚TAKESHITA‚INOUE‚AI‚SANO(L)‚YAMAGUCHI‚CHIE‚ISHIDA‚SHOJI‚ARAKI(K)‚SAORI‚FUKUDA‚EBATA‚TOMINAGA‚SAKODA‚INO‚SAKASHITA‚HAMAGUCHI(L)
Koç: MANABE‚ Masayoshi


Maç Takvimi

A Grubu

1 BRA-TPE 06-Aug 9:20 "Sao Carlos‚ Brazil" (Ginasio Nilton Olaio Filho)
2 ITA-JPN 06-Aug 13:00 "Sao Carlos‚ Brazil" (Ginasio Nilton Olaio Filho)
3 BRA-JPN 07-Aug 10:00 "Sao Carlos‚ Brazil" (Ginasio Nilton Olaio Filho)
4 TPE-ITA 07-Aug 13:00 "Sao Carlos‚ Brazil" (Ginasio Nilton Olaio Filho)
5 BRA-ITA 08-Aug 9:30 "Sao Carlos‚ Brazil" (Ginasio Nilton Olaio Filho)
6 JPN-TPE 08-Aug 13:00 "Sao Carlos‚ Brazil" (Ginasio Nilton Olaio Filho)

B Grubu

7 DOM-USA 06-Aug 17:00 "Gdynia‚ Poland" (Gdynia Competition Hall)
8 POL-GER 06-Aug 20:00 "Gdynia‚ Poland" (Gdynia Competition Hall)
9 POL-DOM 07-Aug 16:15 "Gdynia‚ Poland" (Gdynia Competition Hall)
10 USA-GER 07-Aug 19:15 "Gdynia‚ Poland" (Gdynia Competition Hall)
11 POL-USA 08-Aug 16:15 "Gdynia‚ Poland" (Gdynia Competition Hall)
12 GER-DOM 08-Aug 19:15 "Gdynia‚ Poland" (Gdynia Competition Hall)

C Grubu

13 NED-THA 06-Aug 15:30 "Chengdu‚ China" (Sichuan Provincial Sports Bureau)
14 CHN-PUR 06-Aug 20:00 "Chengdu‚ China" (Sichuan Provincial Sports Bureau)
15 PUR-NED 07-Aug 15:30 "Chengdu‚ China" (Sichuan Provincial Sports Bureau)
16 THA-CHN 07-Aug 20:00 "Chengdu‚ China" (Sichuan Provincial Sports Bureau)
17 THA-PUR 08-Aug 15:30 "Chengdu‚ China" (Sichuan Provincial Sports Bureau)
18 CHN-NED 08-Aug 20:00 "Chengdu‚ China" (Sichuan Provincial Sports Bureau)

D Grubu

19 USA-ITA 13-Aug 15:00 "Bangkok‚ Thailand" (Keelawes 2)
20 THA-PUR 13-Aug 17:30 "Bangkok‚ Thailand" (Keelawes 2)
21 PUR-ITA 14-Aug 14:00 "Bangkok‚ Thailand" (Keelawes 2)
22 USA-THA 14-Aug 17:30 "Bangkok‚ Thailand" (Keelawes 2)
23 PUR-USA 15-Aug 15:00 "Bangkok‚ Thailand" (Keelawes 2)
24 ITA-THA 15-Aug 17:30 "Bangkok‚ Thailand" (Keelawes 2)

E Grubu

25 BRA-DOM 13-Aug 17:30 "Macau‚ China" (Forum de Macau)
26 CHN-NED 13-Aug 21:00 "Macau‚ China" (Forum de Macau)
27 BRA-NED 14-Aug 14:00 "Macau‚ China" (Forum de Macau)
28 CHN-DOM 14-Aug 16:30 "Macau‚ China" (Forum de Macau)
29 NED-DOM 15-Aug 13:00 "Macau‚ China" (Forum de Macau)
30 CHN-BRA 15-Aug 15:30 "Macau‚ China" (Forum de Macau)

F Grubu

31 TPE-POL 13-Aug 15:00 "Okayama‚ Japan" (Okayama Momotaro Arena)
32 JPN-GER 13-Aug 18:00 "Okayama‚ Japan" (Okayama Momotaro Arena)
33 GER-TPE 14-Aug 14:00 "Okayama‚ Japan" (Okayama Momotaro Arena)
34 JPN-POL 14-Aug 17:00 "Okayama‚ Japan" (Okayama Momotaro Arena)
35 GER-POL 15-Aug 14:00 "Okayama‚ Japan" (Okayama Momotaro Arena)
36 JPN-TPE 15-Aug 17:00 "Okayama‚ Japan" (Okayama Momotaro Arena)

G Grubu

37 GER-USA 20-Aug 15:00 "Hong Kong‚ China" (Hong Kong Coliseum)
38 CHN-THA 20-Aug 20:00 "Hong Kong‚ China" (Hong Kong Coliseum)
39 THA-USA 21-Aug 13:15 "Hong Kong‚ China" (Hong Kong Coliseum)
40 CHN-GER 21-Aug 15:45 "Hong Kong‚ China" (Hong Kong Coliseum)
41 GER-THA 22-Aug 13:15 "Hong Kong‚ China" (Hong Kong Coliseum)
42 CHN-USA 22-Aug 15:45 "Hong Kong‚ China" (Hong Kong Coliseum)

H Grubu

43 BRA-PUR 20-Aug 15:30 "Taipei" (Taiwan University Gym)
44 POL-TPE 20-Aug 19:00 "Taipei" (Taiwan University Gym)
45 PUR-POL 21-Aug 14:30 "Taipei" (Taiwan University Gym)
46 TPE-BRA 21-Aug 16:30 "Taipei" (Taiwan University Gym)
47 TPE-PUR 22-Aug 14:30 "Taipei" (Taiwan University Gym)
48 BRA-POL 22-Aug 16:30 "Taipei" (Taiwan University Gym)

I Grubu

49 ITA-NED 20-Aug 15:30 "Tokyo‚ Japan" (Yoyogi National Stadium)
50 JPN-DOM 20-Aug 18:30 "Tokyo‚ Japan" (Yoyogi National Stadium)
51 DOM-NED 21-Aug 14:00 "Tokyo‚ Japan" (Yoyogi National Stadium)
52 JPN-ITA 21-Aug 17:00 "Tokyo‚ Japan" (Yoyogi National Stadium)
53 DOM-ITA 22-Aug 14:00 "Tokyo‚ Japan" (Yoyogi National Stadium)
54 JPN-NED 22-Aug 17:00 "Tokyo‚ Japan" (Yoyogi National Stadium);​​​​​​​​​​​

Voleybol Sözlüğü


Aldatmaca (Trick): Bir takımın diziliş aldatmacaları ya da flaş sıçramaları gibi hareketlerle karşı takımı şaşırtmaya çalışması

Alıştırma (Drill): Öğrenme için yapılan hareket tekrarları; çalışma

Altı-İki (Six-Two): Dört vurucu ve iki oyun kurucu kullanan altı oyunculu bir hücum yöntemi. Oyun kurucular ön hatta olduklarında vurucu‚ arka hatta olduklarında pasördür.

Alttan Servis (Underhand Serve): Servis atan oyuncunun topu bel hizasında biraz yukarı atıp diğer elini açarak veya yumruk yaparak vurması suretiyle kullanılan bir servis türüdür.

Antrenman (Training): Çalışma; teknik‚ taktik‚ kondisyonel‚ pikolojik öğelerin tümünün öğrenildiği ya da pekiştirildiği süreç.

Açı kapatma (Closing preferred angle): Blok yapmakta olan oyuncuların yan yana gelememe durumunda görev aldıkları alanı kapatmak için uğraş vermeleri.


Açık Top (Deep Set): Açık top oyun‚ fileden uzakta kurulur ve smaç hücum çizgisi yakınında gerçekleşecek şekilde tasarlanır. Bu kurgular‚ blok oyuncularının zamanlamasını bozmayı amaçlar. Diğer Kullanımları, Açık pas‚ açık smaç‚ açık yüksek pas.

Adam adama blok (Man to man block): Blokçuların birer hücumcuyu alarak birbirlerine yardım etmeden hücümcuya bire bir blok yapmaları durumu.

Adımlama (Approaching): Smaç vuruşunun topa yanaşma tekniğinde ayakların yaptığı hareket.

Aktarma (Passing): Topu bir başka oyuncuya iletme.

Aktif Blok (Penetration): Bir hücumu karşılamak amacıyla‚ eller filenin yukarısında filenin dikey düzlemini geçecek şekilde filenin öbür tarafına doğru uzanmak.

Akustik antrenman (Acoustic training): Sese duyarlı olmayı geliştiren mesela sesle yönlendirilen alıştırmaların yapıldığı antrenman; düdük sesiyle servisi atmak ya da yere düşen top sesiyle harekete başlamak gibi.

Alan Savunması (Perimeter Defense): Arka hat defans oyuncularının‚ bitiş çizgisinden ve yan çizgilerden bir metre içerisi ile üç metre çizgisi arasında kalan alanda çalışması.

Alçak Pas (Low Pass): 1. Hücum pasının smaçöre alçak atılması. 2. Pasörün ya da pası atan oyuncunun yüksek pas bekleyen smaçöre alçak attığı top. Örnek kullanım; Eda ne yapsın pas alçaktı.

Alçak Pozisyon (Low body position): Temel duruş pozisyonlarından en yere yakın olarak yapılan duruş. Örnek kullanım,Defansa hazırlanırken ilk yapacağınız iş alçak pozisyona geçmektir.

Antrenör (Trainer): Çalıştırıcı; antrenmanı yaptıran kimse.

Arka dublaj (Back coverage): Sahanın gerisinde kalarak arka alana gelecek topları bekleme

Arka Orta (Middle Back): Derin smaçları karşılamak için orta arka hat oyuncusunu kullanan bir savunma stratejisi

Arka orta dışarıda (6-man back defense): Arka ortada savunma yapan oyuncunun dip çizgiye yakın bekleyerek sahanın arkasına gelen hücum toplarını almasını‚ arka kenarlarda oynayan oyuncuların ise içeriye gelecek hücum toplarını almasını esas alan savunma sistemi

Arka ortadan içerde (6-man up defense): Orta arka hat oyuncusunun plase ve kısa vuruşları karşılamak için fileye doğru yaklaştığı defans stratejisi

Arkadan kısa (Quick set from back): Pasörün‚ başının arkasından attıgı kısa top/pas.

Arkaya kısa (Quick back set): Pasörün‚ başının arkasına attığı kısa top/pas

Asansör (Lift): Kısa pasa sıçrayan smaçör yere düşmeye başlarken onun tam omuz hizasından yükselerek atağa katılma hareketi

Asya Voleybolu: Asya ülkelerinin kendi karakterlerine göre‚ uzun ırklardan farklı olarak oynadıkları file önü hareketleri bol ve hızlı voleybol

Atma (Throw): Topu yakalayıp atmak suretiyle yönünü değiştirme.

Avantaj Topu (Free Ball): Smaç yerine pas ile gönderilen top. Alan takım bunu yüksek sesle duyurur ve tüm oyuncular servis karşılama konumlarına geri yerleşir

Ayak hatası (Foot faul): Servis atmadan önce oyun alanına veya servis alanı dışına basmak

Balans servis (Balanced serve): Eski voleybol anlayışında çok geçerli olan bir smaç biçiminin servise uygulanmasıdır

Balans smaç (Balanced Spike): Atak yapan oyuncunun‚ kollarını önden yukarı değilde topa vuracak omuzunu cevirerek arkadan getirip vurması

Balans uçan servis (Balanced floating serve): Servis atan oyuncunun önüne attığı topu arkadan çevirerek getirdiği omuzuyla vurması. Smac seklinde vuruş değil ‚ avuç içi gergin elle yaptığı vuruş

Basma (Stuff Block): Blok yaparak topun hücum eden takımın alanına düşmesini sağlamak

Bant (Band): Filenin üst kenarında ve yan sınırlarında bulunan beyaz renkli kısmı

Baş Hakem (First referee): Maçın baş hakemi‚ oyunun ve oynandığı sahanın tek hakimidir. Özel bir sandalye üzerinde ayakta durur. Birinci hakem olarak da bilinir

Baş Smaçör (Head Hitter): 1. Bir takımın en güçlü smaçörü‚ 2. Sahada ön solda oynayan smaçör.

Başlangıç Pozisyonu (Starting position): Bir takımın bir sete başlarken‚ hakeme verdiği pozisyon kağıdına da koç tarafından yazılmış olan‚ ilk altının sahadaki dizilişleri

Bayrak (Flag): Bir teşkilatın işareti olan veya sadece her hangi bir işaret olarak kullanılan kumaş parçaları

Bayrak İşareti (Flag signal): Hangi takımı veya hangi ülkeyi temsil ettiğini belirten işaret

Bekleme duruşları (Reading position): Değişik tekniklerin‚ hareketleri yapmadan önceki hazırlık evresi.

Beş-bir (5-1): Altı oyunculu maçlarda‚ oyunculardan beşinin smaçör birinin de sürekli oyun kurucu olduğu voleybol stratejisi

Birim kuvvet (Unit power): Sporcunun salt kuvvetiyle vücut ağırlığı arasındaki orandır. Birim kuvvet=Salt kuvvet/vücut ağırlığı Başka bir deyişle vücudun her kilogramı başına düşen yüktür.

Birinci El (First Hand): Servis karşılayarak oyuna başlayıp topu oyuna sokan takımın‚ hücumun tamamlanmasına kadar yaptığı hareketlerinin (servis karşılma‚ oyun kurma ve hücum vuruşundan oluşan) tümü.

Birinci El Hücumu (First hand attack): Takımın servis karşılandıktan sonra yaptığı hücum vuruşu

Birinci Tempo (First tempo): Birinci zamanlı; Hızlı hücumcunun top pasörün elinden çıkmadan önce havaya sıçrayarak pası beklemesi zamanlaması

Blok (Block): Rakip oyuncunun hücumunu bloke etmeye çalışma. Genellikle her iki oyuncu da filenin üzerindedir ve savunma oyuncuları elleriyle topun fileyi geçmesini önlemeye çalışır

Blok Arası (Seams): Blokçular arasındaki ve arka alan defans oyuncuları arasındaki boşluk.

Blok Oyuncusu (Middle Blocker): File önünde blok yapmak için bekleyen oyuncu

Blok Taktikleri (Block tactics): Rakip hücümunun etkisiz hale gelmesi için uygulanan blok yöntemleri

Blok-Aut (Block Out): Topa‚ blok yapan rakip oyuncuya çarpıp dışarı çıkacak şekilde vurulması

Boş Bırakmak (Isolation Play): Oyun kurucunun‚ bir avantaj görerek hücum oyuncusunu belirli bir defans oyuncusuna yöneltecek şekilde oyun kurması

Boş Top (Free Ball): Hücum oyuncusunun file üzerinde hiçbir engelle karşılşmadan yaptığı hücum vuruşu; bloksuz hücum

Çabuk Kuvvet (Quick Power): Kuvvet ve süratin bir ürünüdür ve en kısa zaman aralığında en yüksek kuvveti sergileyebilme yeteneği olarak tanımlanır.

Çağdaş voleybol (Modern Volleyball): Göze daha hoş gelen‚ seyri zevkli olan cabuk Voleybol oyunun bütünü.

Çapraz (Cross Court): Bir oyun sahasına göre diğer oyun sahasının aksi yönündeki alan

Çapraz Hücum (Cross Court Attack): Hücum eden takımın filesinin bir ucundan rakip takımın alanının karşı yan çizgisine doğru yapılan smaç

Çapraz Oyuncu (Diagonal Player): Her oyuncunun karşı pozisyonunda yer alan oyuncu. 2 numaranın çaprazı 5 numara gibi

Çapraz Romen (Diagonal Romen): İki nolu alandaki oyuncu‚ kısa hücüma giren oyuncunun arkasından giriş yaparak ve atılan topa vuruş yapar

Çift Vuruş (Double Touch): Topa aynı oyuncu tarafından art arda iki veya daha fazla kez vurulması veya dokunulması. Geçerli bir oynama olup olmadığını duruma bağlıdır

Çiftler (Doubles): Oyunun‚ her iki takımın yalnızca iki oyuncudan oluştuğu bir türü. Tüm zeminlerde oynanır ancak en çok kum sahalarda popülerdir

Çizgi (Line): Sahanın kenarını işaretlemek için kullanılan yöntem. Tüm çizgiler oyun alanına dahildir.

Çizgi Hakemi (Line Judge): Sahanın içine veya dışına düşen topları izleyerek baş hakeme yardımcı olan hakem

Çizgi Smacı (Line Short): Topa rakip alanın smaçöre yakın olan yan çizgisi boyunca ve dış blok etrafında atak yapılması

Çoklu Hucüm (Multiple Offense): Yalnızca dış smaçörlere pas verme dışında çeşitli oyun kurma yöntemleri kullanan bir sistem

Dayanıklılık (Endurance): Bir çok kas grubu ve dizgesini (MSS‚ sinir-kas‚ kalp-kan-dolaşım sistemi) içine alan bir etkinlik türünün uzun bir süre için ortaya konabilme kapasitesidir

Defans (Defense): Savunma; topun kendi alanında ölmesini önlemek için yapılan karşı hareketlerin tümü

Deplansman (Visit): 1. Deplase olmak; yer değiştirmek (öne deplasman; yana deplasman) 2. Bir turnuva ya da maç oynamak için kendi evinden gidilen saha ya da yer).

Deplasmana gitmek (Visiting): Kendi evin dışınd bir sahaya ya da şehire maç yapmaya gitmek

Derin Çapraz Smaç (Power Alley): Alanın karşı tarafındaki en uzak noktaya giden çapraz smaç

Dış dublaj (Outside Coverage): Dublajda‚ arkada bekleyerek sahanın arkasına düşecek topları almak için bekleyen oyuncunun yaptığı iş.

Dik Smaç (Cut Shot): Bu hücum vuruşlarında top filenin üzerinden büyük açılarla geçer. Top genellikle hücum çizgisinin ön tarafına düşer

Dip Çizgi (Back Line): Sahanın iki kısa kenarı boyunca uzanan çizgiler

Direk (Post): Filenin tutturulduğu dikmeler

Direk Koruması (Post Padding): Voleybol sahasındaki direklerin oyuncuların sakatlanmamaları için koruma bant veya daha kalın süngerlerle kaplıdır

Direkt Hata (Direct Fault): Bir oyuncunun ya da takımın topu‚ başka hiçbir oyuncuya değmeyecek şekilde hatalı kullanması

Diziliş (Line up): Sahadaki oyuncuların başlangıç pozisyonunda yazılı olan sırayı bozmadan yerleşmeleri

Diziliş aldatmacası (Line up trick): Rakip takımı aldatmak için yapılan diziliş aldatmacası; genellikle ön smçörü arka smaçör ya da arka smaçörü ön samçör‚ pasörü arkadaysa önde öndeyse arkada gibi göstermek için yapılır.

Dönüş (Rotation): Oyuncular saat yönünde bir konumdan diğerine geçer. Dönüşler servis ile başlar ve oyuncu müteakip servis geçişinden sonra arka ortaya geçer

Dört-İki (4-2): Dört vurucu ve iki oyun kurucu kullanan altı oyunculu bir hücum yöntemi; pasör her zaman ön hattaki oyunculardan biridir.

Dublaj (Dig): Bu genellikle‚ takım arkadaşının bloğa çarpıp geri gelen smacını kurtarmayı kasteder

Dudak Okuma (Dig Lips): Bir hücum oyuncusunun smaçlarını‚ sanki topu nereye göndereceğini dudaklarından okuyormuş gibi birden fazla kez başarıyla karşılamak

Duraklama (Pause): Her hangi bir nedenden dolayı oyunun‚ normal akışının dışında‚ durması

Düşüş (Fall): Sağa‚ sola‚ öne veya geriye‚ düşme tekniği ile uzanmak; plonjon atmak.

Eğlence Voleybolu (Entertaintment volleyball): Herhangi bir kurala bağlı olmaksızın mahalle arasında‚ plajda‚ salonda eğlence amacıyla bir araya gelmiş insanların oynadığı voleybol

El Üstü Sektirme (Pancake): Topa plonjon yaparken‚ eli açıp avuç içini zeminde kaydırmak suretiyle tek elle pas verme tekniği. Doğru yapıldığında top elin üstüne çarpıp sekecektir.

Eleme (Qualification): Bir şampiyona ya da turnuvada‚ finale gidecek takımları belirlemek için yapılan karşılaşmalar

Etkili Servis (Effective Serve): Servisi karşılayan oyuncunun‚ topu psörün eline çok iyi ulaştıramamasını sağlayan ve onun manşetini bozan ya da bir oyuncunun üzerine taktik olarak atılarak o oyuncunun hücuma katılmasını zorlaştıran‚ rakip takımın taktiğini bozan servis

Feyk (Fake): Aldatmaca.

File (Net): Voleybol oyun sahasını ortadan ikiye ayıran‚ direklerin arasına gerili olarak her kategori için belirli bir yükseklikte duran araç

File Hakemi / Yardımcı Hakem (Second Referee): Yardımcı hakem. Baş hakemin karşısında‚ filenin diğer ucunda‚ yerde durur. İkinci hakem olarak da bilinir

File hareketi (Net acting): Hücum oyuncularının‚ karşı takım blokçu ve savunma oyuncularını aldatmak için yaptıkları giriş ve aldatmacalı hücum hareketleri

File hatası (Net fault): Herhangi bir oyuncunun top oyundayken fileye değmesi

File topları (Net balls): Servis veya atak yapan bir oyuncunun topunun filede kalması

File üst bandı (Top band): Filenin üst kısmında yer alan 5 cm kalığındaki bant.

File yan bandı (Vertical side band): Filenin yan kısımlarında yer alan 5 cm kalığındaki bant.

Fizik çalışma (Physical exercise): Fiziki özellikler olan kuvvet‚ çabukluk‚ sürat‚ dayanıklılık gibi elemanların geliştirilmesi ya da korunmasına yönelik antrenman. Fiziksel antrenman yüksek verime ulaşmak için gerekli en önemli etmenlerden birisidir. Buradaki temel amaç‚ sporcunun işlevsel niteliğiniarttırmak ve biyomotor yetileri en üst düzeye çıkartmaktır.

Geçiş Dönemi (Interim): İki yıllık döngü (sezon) arasında bir bağlantı oluşturan genel fiziksel hazırlanmanın kabul edilebilir bir düzeyde korunması ve psikolojik dinlenmenin‚ gevşemenin ve biyolojik yenilenmenin kolaylaştırılmasını sağlayan dönem.

Genç takım (Young team): Yaşları en büyük 17-18 olabilen genç oyuncuların oluşturduğu takım

Güç Çalışması (Power training): Kuvvet uygulayabilme yeteneğini arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar

Hakem Masası (Scorekeeper´s table): Yazı hakemi ve skorbord hakeminin oturduğu bölüm.

Hatalı oyuncu değişikliği (Illegal Substitution): Oyundan çıkan bir oyuncunun farklı bir oyuncuyla değişme olasılığı yoktur. Ancak aynı kişiyle değişebilir

Hatalı Pozisyon (Position Fault): Altı oyunculu kapalı saha voleybolunda‚ oyuncuların dönüşe uymaması veya yanlış yerde durması.

Hazırlık Dönemi: Tüm antrenman yılı için çok büyük bir öneme sahip‚ yarışma evresi için gerekli olan fiziksel‚ teknik‚ taktiksel ve psikolojik hazırlığın genel temelerinin oluşturulduğu evre

Hazırlık Pozisyonu (Ready Position): Bir oyuncunun bir servisi veya hücumu karşılamaya hazırlanırken bulunması gereken doğru pozisyon

Hücum alanı (Attack line): Hücum çizgisi (3m. çizgisi) ile sahanın ikiye bölünmesi sonucu ortaya çıkan ve fileye yakın olan alan. Savunma oyuncuları bu bölgeden hücum vuruşu yapamazlar

Hücum Feyki (Decoy): Feyk‚ hangi smaçörün vuruşu yapacağını gizlemeye yönelik bir hücum taktiğidir. Genellikle‚ iki veya daha fazla smaçör filenin aynı noktasına doğru ilerler.

Hücum sayısı (Kill): Bir sayı kazanma ve servis geçmesiyle sonuçlanan atak

Isınma (Warm up): Antrenman veya karşılaşma öncesi‚ vücudu yapılacak aktiviteye hazır hale getirme süreci.

Isınma Bölgesi (Warm up area): Yedek oyuncuların karşılaşma esnasında ısınma yapabilmeleri için ayrılmış olan‚ 3x3m. Boyutlarındaki alan

Isınma süresi (time of warm-up): Oyun öncesindeki hazırlık sürecinin bütünü.

İç dublaj (Inside Dig): Hücum dublajında hücum oyuncusuna yakın durarak‚ fileye yakın düşecek topların savunması işi

İhraç (Disqualification): Voleybol oyunu kuralları gereği iki kez müsabakaya çıkmayan takımın ligden çıkarılması

İhtar (Warning): Oyun esnasında oyuncunun yanlış hareketleri sonucunda hakemin yapacağı uyarı

İkili blok (Double block): İki oyuncunun birlikte yaptıkları blok

İkili giriş (Entering by apair): Pasörün elindeki topa 3 ve 2 nodaki oyuncuların aynı anda kısa topa vurmak için yaptıkları giriş

İkili Hızlı Hücum (Double Quick): Hızlı hücum gibidir‚ ancak hızlı bir dahili smaç için iki smaçör pasöre yaklaşır

İkili Kısa (Double Short): İki hızlı hücumcunun aynı anda kısa pasa sıçraması durumu; hızlı hücumcuların birisi pasörün önünde diğeri arkasında sıçrar

İkinci altı (Second six): Sete başlanırken pozisyon kağıdına yazılarak yardımcı hakeme verilen ilk altı oyuncunun dışında kalan yedek oyuncular

İkinci el (Second hand): Bir takımın‚ karşı takım hücumunu yaptıktan sonra top ölene kadar geçen sürede yaptıkları

İkinci el hücumu (Second hand attack): Takımın savunmadan çıkan toplarla yaptığı hücum

İlk altı (First six): Her setin başında pozisyon kağıdına yazılarak yardımcı hakeme verilen ve sete başlayan altı oyuncu

İstatistik (Statistics): Oyun genelinde yapılan bütün matematiksel değerlendirmeler

İstisnai oyuncu değişikliği (Exceptional player substitution): Oyun esnasında olumsuz bir durumun olması ve yapılan değişiklik

Japon servis (Japanese Serve): Vuruş yapılacak omuzun üzerine atılan topa. Kol yandan‚ dirsek kırılmadan‚ hızla savrulup başın üzerine atılarak yapılan vuruş

Japon taklası: Cabuk bir hareketle topun karşısına gidilir‚ manşetle çıkarılır ve daha sonra yere düşmek zorunda kalındığı için‚ hamle yaptığımız bacağın tersine gelen omuz üzerinden ters takla atarak ayağa kalkar‚ bir anda diğer harekete hazır olursunuz

Joust (Joust): İki rakip oyuncunun aynı anda filenin üzerinde topla temas etmesi

Karı-Koca (Husband/Wife): Topun iki oyuncu arasında yere düşmesi. Her iki oyuncu da diğerinin topa plonjon yapmasını beklemiştir.

Karşılama Hatası (Reception Fault): Karşılama hatası‚ bir oyuncunun pası karşılayabilecekken bir hata yaparak ace sayısına neden olmasıdır. Karı-koca hatası hariç hatalar kişilere verilir; bu hata takıma verilir

Kategori (Catergory): Genç‚ yıldız‚ küçük takım gibi yaş sınırları olan gruplar

Kaydırak pas (Slided pass): Pasörden bir veya bir buçuk metre uzaklıkta fileye girmiş‚ sıçramak üzere olan smaçörün önüne atılan bombeli top

Kayma (Slide): Hücum oyuncusunun servis karşılama pozisyonundan üçün bir pozisyona geçmesi. Topa genellikle yan çizgiye doğru "kayarken" vurulur

Kenar Bloğu (Offside Block): Filenin‚ rakibin hücum ettiği taraftan uzak olan tarafındaki oyuncu

Kesme vuruş: Smaç vuran oyuncunun topa yaptığı yumuşak ama etkili vuruş.

Kırmızı kart (Red Card): Hakem tarafından bir oyuncuya veya antrenöre verilen ciddi bir ikaz. İkaz oluştuğunda hakem bir kırmızı kart gösterir ve ve oyunuc o set için oyun dışı kalır. Sarı ve kırmızı kartlar tek elde birlikte gösterilirse oyuncu diskalifiye olur

Kısa pas (Short pass): Pasörün önündeki 1m.lik veya arkasındaki 1m.lik bölgeye atılan ve fileden‚ en çok‚ hızlı hücumcu sıçradığında ulaşabileceği yüksekliğe kadar yükselen pas.

Kısa Smaç (Short spike): Pasörün elinden çıkmadan smaçörün havada olup tapa vuruş yapmak için havada hazır olması.

Korna (Buzzer): Maç içersinde mola‚ oyuncu değişikliği‚set arası gibi değişiklikleri belirtmek amaçlı uyarı sesi

Köşe Smaçör (Outside Hitter): Sol veya sağ ön oyuncu; genellikle topa sahanın dışından doğru yaklaşarak vurur

Kritik sayı (Crucial Point): Sayılarda arayı açmayı veya kapatmayı‚ seti bitirmeyi‚ set sayısı atmayı‚ psikolojik baskı yaratacak sayılara ulaşmayı sağlayacak olan sayı

Kura atışı (Toss): Karşılaşma başlamadan önce‚ baş hakem ve kaptanların hazır bulunduğu; ilk servis atışını ve takımların karşılaşmaya başlayacağı sahayı seçme önceliği kazanacakları para atışı.

Kurşun manşet (Lead reception): Pasöre alınan çabuk ve yatık manşet.

Kurşun pas (Lead pass): Pasörün‚ yüzünün dönük olduğu tarafa doğru‚ en az 1m. en çok 3m. uzağına attığı alçak ve çabuk pas

Manşetle oyun kurma (Bump set): İki kol birlikte kullanılarak yapılan ve topun önkollara çarptığı bir oyun kurma. Pas gibidir‚ ancak genellikle bunun arkasından ikinci bir vuruş ve müteakip smaç gelir

Mintonette (Mintonette): Voleybolun ilk adı. Voleybol‚ YMCA (Young Men´s Christian Association) öğretmeni William Morgan tarafından icat edilmiştir

Mola (Time out): Bir koçun oyunu kesmek‚ taktik vermek gibi nedenlerle‚ kurallarla belirlenmiş sürelerde oyunu kesmesi. Voleybolda mola süreleri 30 saniyedir.

Netice Seti (Final Set): Setlerin eşitliği durumunda karşılaşmanın galibini belirleyecek olan son set. Normal setler bir takımın iki sayı farkıyla 25 sayıya ulaşması halinde sona ererken netice seti iki sayı farkı ile 15 sayıya ulaşılması halinde sona erer

Orta Çizgi (Middle Line): Sahanın ortasında‚ filenin altında yer alan ve sahayı iki eşit alana bölen 5 cm kalınlığındaki çizgi

Orta Oyuncu (Middle Blocker): Takımda blok yapmakla birinci derecede sorumlu olan pozisyon. Orta smaçörler ve blokçular genellikle takımdaki en uzun oyunculardır. Oyun kurucuya yakınlığı nedeniyle‚ hızlı hücum paslarının ve alçak pasların çoğu orta smaçöre verilir. Beceri düzeylerinin ve boyların çeşitliliği nedeniyle‚ ortada oyun kurma voleybolda yapılan en zor oyun kurmalardan biri kabul edilir. Bununla birlikte‚ orta oyun kurma‚ hücumu başlatmak ve rakip defansı baskı altında tutmak için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Pratikte‚ orta smaçörlere çok bağırılır çünkü oyun kurucunun önünü kapatırlar

Oyun Alanı (Game Zone): Voleybol sahası 81 metre karelik alandan oluşur

Oyun Kurma (Set): Topun‚ hücum oyuncusu tarafından smaç ile rakip alana gönderilmek üzere yönlendirilmesi. Oyun kurma zorlu bir görevdir

Oyuncu Kurucu (Setter): Birincil görevi ikinci temasta topu alarak hücum yapması için takım arkadaşına göndermek olan oyuncu

Oyuncu Değiştirme Arası: Hakemin oyuncu değiştirmek için verdiği zaman

Oyuncu değiştirme bölgesi (Substitution zone): Masa hakeminin ön bölgesi ve Voleybol sahasının ön bölümündeki alan

Paralel Blok (Parallel Block): İki köşelerde‚ yan çizgileri kapatacak şekilde yapılan blok.

Paralel Romen (Parallel Romen): Üç numaradan kısaya giren oyuncunun hemen arkasından ona paralel bir girişle dört numara oyuncusu‚ üç ile dört numara arasından fileye yaklaşarak kısaya giriş yapan oyuncunun üzerinden aşırılan bombeli alçak topa vurulur

Parlama (Flare): Bir smaçör hızlı hücum eden smaçörün arkasına gizlenir ve dışa doğru yaklaşarak atak yapar

Parmak Pası (Overhead Pass): Oyun kurmada olduğu eller açık olarak verilen pas. Doğru yapıldığında‚ pası kontrol etmenin iyi bir yoludur. Plaj voleybolunda‚ oyuncunun ikinci teması beklemek yerine ikinci temasta smaç vurmasını sağlar

Pasda Dinlendirme: Parmak pası yapılırken topun bir an elde kalması

Pasif Blok (Passive block): Blok yapan oyuncunun ellerini karşı sahaya geçirmeden yaptığı blok

Pasör Plasesi (Dump): Oyun kurucunun‚ oyun kurmak yerine topa filenin üzerinde hücum etmesidir

Pasör saklaması (Hiding Setter): Servis karşılayan takımın‚ pozisyonları‚ kuralları bozmayacak şekilde değiştirerek pasörü ön oyuncu ya da arka oyuncu olarak göstermeye çalışması

Perdeleme (Screening): Bir oyuncunun‚ servis atan arkadaşının görülmesini önlemek amacıyla rakip oyuncunun görüş hattını kapaması. Perdeleme kural dışıdır

Pipe (Pipe): Alanın ortasında‚ üç metre çizgisi üzerinde bir arka hat oyuncusunun topa vurmasına yönelik oyun kurulması

Plase (Plase): Topa yavaşça vurulmasıdır; genellikle bloğun yanından veya üstünden aşırtılır. Ayrıca‚ topu filenin yakınında‚ defanstaki bir açığa doğru başarıyla göndermek anlamına gelir.

Plonjon (Dive Dive,Roll): Topu kurtarmak için ileriye atılmaktır ve genellikle karın üstü düşülür. Plonjonun en ileri düzeyidir

Plonjonla Defans (Dig): Sert gelen topu karşılamak. Normal olarak‚ smaç ile gönderilen topu zemine yakın bir noktada pas olarak geçirmeyi kasteder

Pozisyon hatası (Position Fault): Servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların birbirlerinin önününe‚ sağına ve soluna geçiş yapmaları

Ralli (Rally): Oyunun‚ topun servis vuruşuyla oyuna girdikten ölene kadar olan bölümü

Ralli Sayı Sistemi (Round Robin System): En yalın ifadesiyle‚ her oyun kimin servis attığına bağlı olmaksızın bir sayıyla sonuçlanır. Rally sayı sistemi uzun yıllardır uluslararası karşılaşmalarda kullanılmaktadır. Ancak ABD lise ve üniversite oyunlarında gelenekler servis geçişli sayı sistemi kullanılmıştır.

Roof (Roof): Topu doğrudan hücum eden tarafın alanına düşüren büyük blok.

Sarı Kart (Yellow Card): Hakemin bir oyuncuya veya antrenörü uyarı vermek için çıkardığı kart. Aynı oyuncu veya antrenöre gösterilen sarı kartlar oyundan diskalifiye olmalarıyla sonuçlanabilir.

Sekiz saniye Kuralı (Eight-second rule): Servis sırasında hakem düdüğü ile topa vurma arasında geçen süre 8 saniyeyi geçemez. 8 saniye içinde servis atılmazsa servis ve sayı karşı takıma geçer.

Six Pack (Six Pack): Smaç yapılan topun blokçunun yüzüne çarpması

Tam taklak: Defansın yapılmasından hemen sonra oyuncunun geriye düşerek taklayı atıp tekrar eski pozisyonuna gelmesine diyoruz

Tehir (Delay): Yapılacak olan oyunun herhangi bir saha‚ışık vb. gibi nedenlerden dolayı başak bir tarihe ertelenmesi;​​​​​​​​​​​