Yanıt: Aroma, 2008 yılında Bayanlar ve Erkekler 1. voleybol liglerine isim sponsoru olarak 1 artı 3 yıllık sponsorluk anlaşması yapıldı.(Aroma İsim Sponsoru Oldu) Sözleşmesi bu sezonun (2011-2012) ardından sona erecek. Önümüzdeki sezon yeniden anlaşılamaması takdirde Voleybol liglerine yeni isim sponsoru arayışlarına başlanacaktır.
Soru: Yabancı bir oyuncunun Türk statüsünde oynayabilmesi için şartlar nelerdir ?
Yanıt: Bunun için 2 maddenin yerine getirilmesi gerekiyor.
1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması (5 yıl Türkiye'de yaşaması)
2) En az 1 kez resmi bir müsabakada Türkiye Milli Bayan veya Erkek voleybol takımında forma giymesi gerekiyor.
Fenerbahçe'de forma giyen Hırvat oyuncu Tomislav Coskovic 5 yıldır ülkemizde forma giyiyor. Kendisinin Türk vatandaşlığına geçmiş olmasına rağmen milli takımda forma giymediği için Türk Statüsünde oynayamamaktadır.
Soru: İtalyanların ligde kullandıkları top(kırmızı-yeşil) ile CEV ve FIVB tarafından kullanılan top(sarı-lacivert) arasında fark var mıdır? Eğer fark varsa manşet karşılama ve servis yüzdeleri bu yüzden mi bu kadar farklılık gösteriyor ?
Yanıt:Topun üretici firması ve haliyle şeklinden dolayı FIVB'nin klasik Mikasalar'ından (sarı lacivert topun kırmızı yeşil toptan farkı) farklıdır ama topun ağırlığının, hacminin ve benzeri özelliklerinin standart dışı olmasına imkan yoktur. Moltenlerin ise yüzeyi manşeti yüksek yüzdeli almaya daha müsaittir ayrıca vurulan smaçlar daha estetik ve daha sert gitmektedir.
Soru: Sports TV ve FB TV Kanallarının Frekans Bilgileri Nelerdir ?
Yanıt: Sports TV: Türksat 2A Batı, Frekans: 11958 MHZ, POL: Vertical (Dikey), Rate: 27.500, FEC: 5/6
FB TV: Türksat 2A, 42 Derece Doğu, Frekans: 11.957 MHZ, Pol.: Vertical (Dikey), Symbol Rate: 27.500 Ksym/s, FEC: 5/6
Soru: Toss Nedir ?
Yanıt: Karşılaşma başlamadan önce‚ baş hakem ve kaptanların hazır bulunduğu; ilk servis atışını ve takımların karşılaşmaya başlayacağı sahayı seçme önceliği kazanacakları para (kura) atışı.
Soru: Dump nedir ?
Yanıt: Türkçe karşılığı olarak pasör plasesi de diyebiliriz. Oyun kurucunun (pasör) oyun kurmak yerine topa filenin üzerinde hücum etmesidir. Örnek;
Soru:Joust Nedir ?
Yanıt: Voleyboldaki bu hareketin Türkçe okunuş ifadesi "cast" şeklindedir. Joust hareketi, iki rakip oyuncunun aynı anda filenin üzerindeki topa temas etmesidir, topu itmesidir, Buradaki amaç topu ittirerek karşı sahaya düşürmektir. Örnek olarak;
Soru: Üçlü Hücum Turu, İkili Hücum Turu ne demektir ?
Yanıt: Üçlü Hücum Turu; servis sırası pasöre geldiği anda file önünde 1 smaçör, 1 orta oyuncu ve 1 pasör çaprazı bulunması dizilişidir. Bu yüzden bu hücuma 3'lü hücum turu ve en iyi hücum turu denilmektedir.
----smaçör---------orta---------smaçör----
Smaçörlerden bir tanesi pasör çaprazı olmak zorundadır sağda veya solda olması durumu değiştirmemektedir.
İkili Hücum Turu; servis srası pasör çaprazına geldiği anda file önünde 1 smaçör ve 1 orta oyuncunun bulunmasıdır. Pasör çaprazı sadece 3 metre çizgisinin arkasından hücum edebilir.(6 numaradan)
----smaçör---------orta---------pasör----
-------------------------------pasör çaprazı
Soru: Pasörün yaptığı el hareketleri ne anlama geliyor ?
Yanıt: Takımın koordinasyonunu sağlamak için koçlar çeşitli hücum setleri çizerler. Hücum setlerini anlatmak için de (genellikle) numerik bir sistemden faydalanırlar.Her hücum setinin de önceden belirlenmiş bir el işareti vardır. Hücum setini belirleyen oyuncu file önünde ellerini arkasına alarak hücum setini takım arkadaşlarına işaret eder.
Basit bir örnekle bu bahsetmiş olduğumuz numerik sistemi açıklamaya çalışalım. Filenin toplam uzunluğu 9 metredir.
------------------------------------------------------------------- (File)
---1------2------3------4------5------6------7------8------9----
Pasörün topla 5. bölge ile 6. bölge arasında buluşması gerektiğini varsayalım hemem hemen filenin tam ortasına denk gelmektedir.
Eğer 1 numaralı oyun dersek pasörün topu filenin en soluna atacağını belirlemiş oluruz. Bize bir de gereken topun hangi tempoyla yollanacağıdır. Bu oyun numarasına bir de 1 (hızlı tempo)‚ 2 (orta tempo)‚ 3 (yavaş tempo) rakamlarını yerleştirelim, topun nereye ve nasıl yollanacağını tüm takıma 2 rakamla anlatmış oluruz. Bu örnekte 93 nolu oyun en sola yüksek top‚ 51 orta oyuncuya hızlı alçak top atılacağı manasına gelir. Örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Voleybol oyun kitapcığındaki hücum setlerinin bazıları(en çok kullanılan el işaretleri ile birlikte) yazalım. Bu sistemde file boyu 7 bölgeye ayrılıyor olsun.
4------3------2------1---P---1*------2*----------5
P : Pasörün topla buluşmasını istediğimiz nokta
* : ters pozisyonlar
4 -(sol el 4 parmak açık‚ sağ el kapalı)
Filenin en soluna yüksek atılan pas‚ 4. bölgede topla buluşan hücumcu (pasör çaprazı‚ 2 numara ya da 4 numara)‚ defansın durumuna göre blok üzerinden smaç vurabilir‚ plaseleyebilir‚ paralele dönebilir ya da blok aut yaptırabilir.
5 -(sol el kapalı‚ sağ el açık)
Filenin en sağına geriye ve yüksek atılan pas‚ 2. bölgede bulunanhücumcu (pasör çaprazı ya da 2 numara) yukarıdaki gibi hücum edebilir.
41 - (sol el 4 parmak açık‚ sağ el başparmak ve işaret parmağı açık-silah şeklinde)
Filenin en soluna neredeyse fileye paralel çok hızlı atılan pas‚ 4. bölgedeki hücumcu rahatlıkla topu çapraza vurabilir.
32 - (sol el 3 parmak açık‚ sağ el 2 parmak açık)
Filenin soluna orta yüksek atılan pas‚ 4. bölgede bulunan hücumcu içeri kayarak bloktan kaçabilir.
1 (sol el işaret parmağı‚ sağ el kapalı)
Orta oyuncu pasörün sağından zıplar‚ pasör topu orta oyuncunun en yüksekte topla buluşacağı yere atar.
Geri 1(sol el kapalı‚ sağ el işaret parmağı açık) / (sol el serçe parmağı açık‚ sağ el kapalı)
Orta oyuncu pasörün solundan zıplar‚ pasör hafif geriye doğru orta oyuncunun topla buluşabileceği en yüksek noktaya topu kaldırır.
Geri 23 - Tek ayak hücumu (sağ el 3 parmak açık‚ sağ el işaret ve serçe parmakları açık)
Orta oyuncu pasörün açığından sola doğru hareketlenir. Pasör geriye doğru topu kaldırır. Orta oyuncu tek ayak üzerinde sıçrayıp topla buuştuğu yerde topa smaç vurur.
55/ 10: arka orta hücumu (iki el açık)
Pasör topu arka ortaya yüksek açar ve pasör çaprazı topu smaçlar ya da plaseler.
Soru: Liberoların set sırasında girip çıkması ne anlama geliyor ?
Yanıt: Liberolar genellikle set esnasında orta oyuncular dönüşler sırasında arka gelince değişiyor. (smçörlerde olabilir) Liberolar ayrıca voleybol kurallarına göre her oyuncuyla değişebilir (pasör değişmesi pek mantıklı olmasa da)
1) İlk öncelikle bu bir alışkanlık haline gelmiş o yüzden liberoların hep ortalarla değişmesini yadırgamamak gerekiyor. Hatta bu yüzden smaçörlerin manşetleri güçlü olduğu ve geliştiğine de bağlayabiliriz.
2) Orta oyuncular genellikle uzun boylu olur. Temel görevleri bilindiği üzere blok yapmaktır ve bir de hızlı hücumlarla ortadan oynamaktır. Bu ikisi için de uzun boy şarttır. Eğer yaz aylarında plajlarda, sokaklarda voleybol oynamış iseniz boyu uzun olanların manşet alması da bir hayli zorlaşır. Daha kolay anlatmak gerekirse futbolda uzun boylulardan teknik oyuncu çıkmasının zor olması gibidir.
Soru: Çift Pas Hatası Nasıl Yapılır ?
Voleybolda aslında 5 çeşit hata vardır. Bunlar Dönüş hatası, Servis hatası, File hatası, Çift Pas hatası ve Pozisyon hatasıdır.
Çift Pas Hatası: Genellikle maç esnasında pasör topla oynarken yaptığı hatadır. Manşet ile değil de parmakla pas atarken topun her iki elin parmaklarına aynı anda ve tek hamlede değmesi gerekiyor. Öncelikle bir elin‚ sonra diğer elin parmaklarına (ki bu da yarım saniyeden az bir süredir) değer ise çift pas oluyor. Yani aynı oyuncu topla üst üste 2 kez oynamış oluyor.
Bu tanımlamalar bazen insanlar tarafından top taşıma gibi de algılanabiliyor. Ancak top taşıma, topun elle teması biraz uzadığında olmaktadır. Voleybolda topla tüm temasların tek seferde‚ anlık olması gerekiyor bu yüzden de top elde biraz dinlendiğinde taşıma kararı çalınıyor. Top taşıma da genelde tek elle yapılır bazen de manşetten dönen topu çift elle içeri tiplerken yapılabiliyor.
Soru: Oyuncular Neye Göre Dönüş Yapıyor ve Servis Atıyor ?
Yanıt: Dönüşler yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi ok yönündedir (saat yönünde)
Kırmızı renkli takım Fenerbahçe mavi takım ise Vakıfbank olsun. Fenerbahçe sahaya şu altılı dizilişi ile çıktığını varsayalım.
Kim - Liuba - Eda
Fabiana - Naz - Logan
İlk sayıyı Vakıfbank'ın aldığını düşünelim. Vakıfbank sayıyı aldıktan sonra ise sahadaki diziliş şu şekilde olacak.
Fabiana - Kim - Liuba
Naz - Logan - Eda
Servis attıktan sonra sayıyı yine Vakıfbank alırsa eğer Vakıfbanklı oyuncular dönme yapmaz aynı oyuncu servisi atmaya devam eder. Ancak Vakıfbank'ın aldığı her sayıda Fenerbahçe takımı dizilişlerde dönüş yapar. Eğer sayıyı karşı taraf alırsa servis atan takım dönmeyiz‚ sayıyı alan takım döner. Fenerbahçe ise tekrar servis sırası geçtiğinde dönüş yapar.
Soru: Şampiyonlar Ligi maçlarını canlı izleyebileceğimiz bir internet sitesi var mı?
Yanıt: Evet var. http://www.laola1.tv
Bu adreste hem maçları canlı olarak izeyebiliyorsunuz hem de son iki senenin bütün maçlarının kayıtlarına ulaşabiliyorsunuz. Görüntü kalitesi son derece iyi. İnternet bağlantınız yavaşsa görüntüde donma yaşamamak için düşük kalitede izleme seçeneği de var.
Siteye herhangi bir üyelik gerekmiyor. Giriyorsunuz‚ rahatlıkla izliyorsunuz. Tamamen ücretsiz. Sitede hem erkekler hem de bayanlar maçları yayınlanıyor.
Önemli maçlarda bir spiker anlatım da yapıyor. Anlatımlar genellikle İngilizce oluyor.
Anlatım olmayan maçlarda da tribünden ve salondan gelen sesler son derece net duyulabiliyor. Böylece maçı tribünden canlı izliyormuş gibi keyif alabiliyorsunuz.
Laola sitesinde sadece voleybol maçları değil birçok farklı sporun yayınlarıda izlenebiliyor.
Soru: Stuff Block ve Rebound Block Nedir ?
Yanıt: Zaman zaman bu iki terime oyuncunun blok istatistiklerine bakarken denk gelinebilir. Nedir diye yabancılık çekmemek için açıklamaya çalışalım.
Stuff Block; Hücum eden oyuncu bloklandığında ve bloklanan top onun takımı tarafından çıkarılamadığında/kurtarılamadığında gerçekleşen bloğa denir.
Rebound ise hücum eden oyuncu bloğa takıldığında topun savunmadan çıkan toplardır. Kısaca örnek vermek gerekirse hücumdan çıkan topun yeniden pas ile set kurarak hücuma dönüştürülmesidir.
Şöyle ki Glinka'nın topa vurduğunu (hücum etti) varsayalım topta bloğa çarptı ve blok aut veya sahanın içine düşerek sayı olmadı ardından bu topu bloğun arkasındaki oyuncu dublaj,plonjon veya manşetle ile çıkararak tekrar set kurulmasını sağlayarak topu hücuma dönüştürmesini sağladıysa buna rebound denir.
Stuff Block'a Bir Örnek
Bu çalışmada katkılarından dolayı Gürol, Özgür ve Togay Abi'ye Teşekkürler..
0 Yorum:
Yorum Gönder