22 Mart 2013

CEV Ülke Katsayıları - 2


CEV ülke katsayılarını şurada uzun uzadıya ele almıştık. "Wild Card'ı kapıp seneye gideriz", iyi yatırım ve sponsor bulalım, banko gideriz" diyenler için aşağıdaki tabloları inceleyelim.

2012/13 ÜLKE KAT SAYILARI

2013/14 ÜLKE KAT SAYILARI
- CEV'in yarışma yönetmeliğinde Avrupa Kupaları'na (Champions League, CEV Cup, Challenge Cup) her ülkeden genellikle maksimum 5 takımın katılmasına olanak tanıyor. 

Örnek: Türkiye - 5 Takım (2 Şampiyonlar Ligi, 2 CEV Kupası, 1 Challenge Kupası gibi)

-  Yukarıda yer alan 2013/14 tablosu gayri resmi bir tablo olmasına rağmen çok büyük bir aksilik olmazsa resmi tabloda bu şekilde olacak. Dolasıyla önümüzdeki sezondan itibaren Türkiye, Şampiyonlar Ligi'ne direkt 3 takım göndermesi neredeyse kesin gibi, bu yüzden wild card verimeyecek.

EK: Önümüzdeki sezondan itibaren Türkiye Şampiyonlar Ligi'ne direkt 3 takım göndermek ile beraber 2014/15 sezonunda da Türkiye, Şampiyonlar Ligi'ne direkt 3 takım ile katılacak. (Önümüzdeki sezon 2009/10 puanları silinecek, Vakıfbank'ın bu sezon elde ettiği Avrupa Şampiyonluğu puanı eklenecek/74 puan)

- Bu sezona kadar sadece katsayı sıralamasında lider olan ülkeye 3 takım izni veren CEV, bu sezon ile beraber ilk 2 sıradaki ülkeye direkt 3 takım izni veriyor. (Rusya, 3 takım hakkını önümüzdeki yıl büyük ihtimalle kaybedecek ve tekrar 2 takım ile katılma hakkı kazanacak)

- Bu sezona kadar CEV Şampiyonlar Ligi kontenjanları listenin 11. sırasında biter iken bu sezon bu sınır 12 ve 13. sıradaki ülkelere kadar genişletilmiş. 

- Her iki tabloda da görüldüğü üzere CEV'in 2 adet wild card verme hakkı bulunuyor, ancak orada yazıldığı üzere CEV, 2 adet wild card vermeyecek, o tabloda görünen kısmı sadece prosedür gereği yazan rakamdır. (Yayınlanan tabloda her yıl 2 wild card yazar/yazıyor)

EK: Rusya ve Türkiye zaten 3 takım ile katılacakları için bu iki ülkeye CEV tarafından bu sezon wild card verilmeyecek. CEV tarafından dağıtalacak olan wild cardlar ile Polonya, İtalya, Azerbaycan 3'e, Almanya 2'ye yükselecek vesaire.

Sezon başında hatırlanacağı üzere CEV bu sezon tam 9 adet wild card vermişti. CEV, katılımcı sayılarını 24 takıma tamamlamak için 2'den fazla wild card veriyor, bu sezonda muhtemelen bu böyle olacak. (Resmi bir kural, kriter olmasa da CEV, her ülkeden katılan takım sayısını genellikle 3 takıma tamamlıyor. 3 takımdan kastım; Rusya, Türkiye, Polonya, İtalya, Azerbaycan)

Challenge Kupası kalkıyor, Şampiyonlar Ligi 28 takım olursa ihtimalleri;

CEV tarafından duyurulan veya açıklanan herhangi bir resmi haber olmamasına rağmen; önümüzdeki sezondan itibaren Avrupa'nın 3. kupası olarak kabul edilen Challenge Kupası'nın kalkabileceği söz konusu, ihtimali var.

Challenge Kupası'nın düzenlenmemesi halinde ülkemizin +1 takım fazla kontejanı ortaya çıkıyor, bu kontejanın da büyük olasılıkla CEV Kupası kontejanına kaydıralacağını düşünüyorum. Ancak son kararı elbetteki CEV belirleyecek.

CEV, önümüzdeki sezondan itibaren Challenge Kupası'nı kaldırırsa eğer; Avrupa'nın 2 numaralı kupası olarak kabul edilen CEV Kupası'na ne kadar önem vereceği, bu kupayı ne kadar pazarlayacağı bilinmez ama eğer CEV, CEV Kupası'na gereken önemi vermez ise Challenge Kupası'ndan gelecek olan +1 kontejanı CEV Kupası yerine CEV Şampiyonlar Ligi'ne de kaydırabilir.

Şampiyonlar Ligi'nde takım sayısı 24 yerine 28 takım olursa eğer;

- CEV, Challenge Kupası'nı düzenlememesi halinde Şampiyonlar Ligi'ndeki takım sayısı da artabilir, ülkelerin puanları da değişebilir.

- CEV, önümüzdeki sezon için Şampiyonlar Ligi'ndeki takım sayısını erkeklerde olduğu gibi eğer 24 yerine 28 takım (7 grup) olmasını isterse ülkemizin yalnızca bu durumda 3 takım + 1 wild card alma olası olabilir.

EK: Verilecek olan wild card, Challenge Kupası'ndaki 1 takım kontejanımız olur. Challenge Kupası'nı düzenlemez, CEV Kupası'na katılacak olan Fenerbahçe bu kontejan ile (wild card ile) Şampiyonlar Ligi'ne katılır.

EK 1: CEV Şampiyonlar Ligi'nde bu zamana kadar aynı ülkeden 4 takımın katıldığı bir sezon olmadı. 

Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

0 Yorum:

Yorum Gönder