10 Ağustos 2010

Fenerbahçe Bayan Voleybol Takımı Tarihi ve Başarıları (Arşivlik)


Fenerbahçe Acıbadem, Sarı Melekler Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bayan voleybol takımıdır. Bu branşın sponsorluğu Acıbadem tarafından yapılmaktadır. Fenerbahçe Acıbadem, maçlarını modern olan Burhan Felek Voleybol salonunda oynamaktadır.


Fenerbahçe Acıbadem 2008-09 sezonunda Türkiye Birinci Voleybol Ligi'ni tarihinde ilk kez şampiyon olarak tamamladı. Avrupa Kupalarında ise keza tarihinin en önemli başarısına ulaşarak Avrupa CEV Kupası'nda Avrupa3.sü olmuştur.

2010'da Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nde, Fransa'nın Cannes kentinde evsahibi Cannes takımını 3-2 yenerek finale yükselmiş, Finalde İtalya'nın Volley Bergamo takımına 3-2 yenilerek "Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi ikincisi" olmuştur.

Son olarak 2009-10 sezonuna Süper Kupa ile girdikten sonra, Türkiye Kupası'nda Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'u 2-3 4-2 (altın set ile) dize getirerek bu kupayı da tarihinde ilk kez kazandı. Ligde ise normal sezonu namağlup tamamladıktan sonra play-off yarı finalinde Galatasaray'ı 3 kez 3-0 yenerek eledi. Play-off finalinde ise Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom ile karşılaşan sarı-lacivertliler bu seriyi de 3-2, 3-2 ve 3-0'lık galibiyetlerle 3-0 galip tamamladılar ve ikinci kez üstüste lig şampiyonluğuna ulaştılar.2010-2011 sezonunda klübü istenilen başarılara ulaştırmak adına dünyanın en iyi antrenörü olarak kabul edilen Brezilyalı ünlü hoca José Roberto Guimarães (Zé Roberto) takımın başına getirilmiştir.


2011 yılında Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımı, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası Finali’nde Brezilya ekibi Sollys Osasco takımını 3-0 yenerek "Dünya Şampiyonu" olmuştur.

2011 yılı Indesit Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Final Four 'unu İstanbul'da düzenlemiş olan, Fenerbahçe Acıbadem "Avrupa 3.sü" olmuştur.

Tarihi

"Uçan Parmaklar - Sabiha Rıfat Gürayman

1929 yılında Türk kadını dünya spor tarihinde eşine bir daha rastlanmayacak bir olay gerçekleştiriyordu. 1928 yılında Fenerbahçe Spor Klübü tarafından kurulan ve rakipsizlik nedeniyle kapanan Türkiye'nin ilk kadın voleybol takımının kaptanı, Yüksek Mühendis Mektebi öğrencisi Sabiha Rıfat Hanım filede harikalar yaratıyordu. Yüksek Mühendis Mektebi daha önceden Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımının kurulmasına önayak olmuştu. Erkek arkadaşlarından hiç de geri kalmayan bu genç kız, Fenerbahçe Voleybol Takımı’nda oynayabilmek için çalışıyordu. Erkek takımının bir oyuncu eksik kalmasıyla yolu açılan Sabiha Rıfat Hanım'a, Bayan sporcuların erkek takımında oynamalarını engelleyen bir madde olmadığından izin çıkıyordu. Beş erkek ve bir bayan sporcudan oluşan Fenerbahçe Voleybol Takımı, o yıl bütün rakiplerini ezip geçmiş, finalde Beşiktaş'ı 2-0 yenmiş ve şampiyonluğu kucaklamıştı. Bu olay üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü Umumi Kaptanı Hayri Celaleddin (Atamer) Bey, takım kaptanı Bedii Süheyl Bey aracılığıyla, 28.01.1929 yılında Sabiha Hanım’ı bir mektup aracılığıyla şöyle kutluyordu:

Tebrikler Efendim;

‘‘Bu memlekette ilk defa cem’i sporda erkek arkadaşlarla beraber oynamak suretiyle gösterdiğiniz teceddüd ve muvaffakiyetten dolayı sizi Fenerbahçe gençliği ve hey’et-i idaresi adına hararetle tebrik ederim efendim.’’

Böylece "Uçan Parmaklar" lakaplı Sabiha Rıfat Gürayman Sarı Melekler'in ilki, yani ilk melek oluyordu. Ayrıca kendisi Türkiye'nin ilk kadın mühendisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi evladıdır.

Çamlıca Liseli Melekler

Fenerbahçe Kulübü 1954’de yeni bir hamlede bulundu. Çamlıca Kız Lisesi ile anlaşarak, öğrencilerden, atlet ve basketbolcular yetiştirme yoluna gidildiği gibi, bir de voleybol takımı kuruldu. Milli basketbolcu Altan Dinçer ve Alaaddin Güneş'in çalıştırdıkları bu takım 1955 Martındaki ilk teşvik turnuvasında 1. olduktan sonra, o yıldan itibaren organize edilen İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını da sürekli olarak kazandı. Nitekim, ilk İstanbul şampiyonluğunu 21.1.1956’da finalde Galatasaray’ı 2-0, ilk Türkiye şampiyonluğunu da 19.2.1956’da yine finalde İstanbul Üniversitesi takımını 2-0 yenerek kazanmıştır. Bu ilk şampiyonlukları kazanan kadro ise şu isimlerden oluşuyordu:

Ayten Salih(K), Güneş Çapa, Sema Bora, Bercis Türkoğlu, Nazmiye Kor, Mahiru Akdağ, Seta Yağcı, İnci Önen, Seçkin Töreli (Dinçer), Ayten Sunalp ve Meral


Yıl Yıl Avrupa´da Fenerbahçe

Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı 1957/74 yılları arasında 9 kez yurt dışına çıktı. Bunların‚ Almanya ve İran olarak‚ ilk 2 si özel‚ Tiran‚ Moskova‚ Atina‚ Sofya‚ Lodz (Polonya)‚ Portekiz ve Bükreş olarak‚ 7 si de‚ Avrupa kupaları için‚ resmi nitelikledir.

Fenerbahçe kız voleybol takımı Türkiye´yi Avrupa Kupalarında temsil eden ilk takım olduğu gibi‚ çeyrek finale kadar yükselmek başarısını da göstermiştir.

Almanya seyahati

İlk İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını üst üste 5 yıl kazanan Fenerbahçe kız voleybol takımı‚ bu branşta henüz Avrupa şampiyonlukları yapılmadığından‚ kulüpçe ödül olarak bir Avrupa seyahatine layık görülmüş ve Saarbrücken Kulübü ile yapılan anlaşma gereği‚ 1958 de 3 maç için Almanya´ya gitmiştir.

Yönetim Kurulundan Sedat Bayur‚ Talat Ataman ve antrenör Alaattin Güneş ile Ayten Salih (K)‚ Güneş Çapa‚ Nazmiye‚ Mahiru‚ Eser‚ Güngör‚ Ayten Sunar‚ Ören ve Seta´dan oluşan grup‚ 16 Mart 1958´de trenle gittiği Almanya´da Saarbrücken ve Sarvelingen´de yaptığı 3 maçı da kazandı. İlk yurtdışı seyahatinin ilk maç ve galibiyeti 20 Mart´ta‚ Ayten (K)‚ Güneş‚ Mahiru‚ Nazmiye‚ Güngör ve Seta kadrosuyla oynamış ve 15/6‚ 15/6 ve 15/2 olarak‚ 3/0 sonuçla Saarbrücken´de kazanılmıştır.

Tahran seyahati

İstanbul ve Türkiye 1958-59 mevsimi şampiyonu Fenerbahçe Kız Voleybol takımı Tahran Üniversitesi tarafından İran´a davet edildi ve Tahran´da yaptığı 3 maçta Üniversite´ye yenildi. Taç Kulübüne karşı da bir galibiyet ve bir yenilgi aldı.

Bükreş maçları

1960 Türkiye şampiyonu Fenerbahçe‚ o mevsim ihdas olunan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası maçlarında Türkiye´yi temsil eden ilk kulüp olmuş ve 22-24 Ocak 1961´de İstanbul´da yapılan 2 maç sonunda‚ rakibi Dünya 2. si Dinamo Bükreş tarafından elenmişti.

Tiran deplasmanı

Fenerbahçe‚ Şampiyon Kulüpler Kupası´nda 2. kez 1967-68 İstanbul ve Türkiye şampiyonu olarak katıldı. Kurada karşısına Tiran´ın 17 Nenturi takımı çıktı. Tiran´daki 4.1.1969 maçını 3-0‚ İstanbul rövanşını da 19 Ocak´ta 3-2 kazanan 17 Nenturi tur atladı. Fenerbahçe bu maçları şu kadro ile oynadı: Sema (K)‚ Tomris‚ İnci‚ Gülfer‚ Gülören‚ Perran‚ Aynur‚ Nida ve Feyza

Moskova Deplasmanı

İstanbul ve Türkiye 1968/69 mevsimi şampiyonu Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı 3. kez katıldığı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasında ilk maçını 2. turda Bulgarlarla yapacaktı. Ancak‚ Bulgarların çekilmeleri üzerine‚ çeyrek finalde geçen yılın Avrupa şampiyonu Rus Ordu Takımı ile eşleşti.

Kongre arifesinde ve 1 milyon lira da borçlu Fenerbahçe Kulübünün 2 maçın da İstanbul´da yapılması teklifini Ruslar kabul etmediler. Kulüp‚ 28 bin lira olan masrafa karşı sadece 5 bin lira verebildiğinden‚ Beden Terbiyesi´nden ısrarlar sonucu 15 bin lira yardım alındı. 5 bin lira da kafileye dahil edilen bir üyeden sağlanarak‚ 14 Mart 1970 gecesi otobüsle Ankaraya‚ ertesi sabah da Rus uçağıyla Moskova´ya gidildi.

Yönetim Kurulundan Rüştü Dağlaroğlu‚ Turgut Soydaner‚ Şube Kaptanı Turgut Turgay‚ Antrenör Metin Bıkmaz‚ Takım Kaptanı Perihan Özbilgin‚ Sema Bora‚ Serpil Koç‚ Tomris Özpars‚ İnci Dönmez‚ Nilgün Turgay‚ Selma Paketçi‚ Ceyda Turan ve Figen Tangil´den oluşan ve kar altındaki Moskova´da CSKA mensubu Rus subayları tarafından karşılanan Fenerbahçe kafilesi‚ 28 kat ve 4 bin odalı‚ Avrupa´nın en büyük oteli Hotel ROSSİA´da 4 gün kaldı.

16 Mart 1970 deki maçı Rus takımı 15/3‚ 15/7 ve 15/8 kazandı. Rövanş maçı için 4 Nisanda gelen ve Taksim de Plaza oteline yerleştirilen misafir takım‚ 5 Nisandaki karşılaşmayı 15/0‚ 15/1 ve 15/3 ile kazanıp yarı finale yükseldi ve sonunda yine Avrupa Şampiyonu oldu.

Atina‚ Sofya ve Lodz deplasmanları

1971-72 Türkiye şampiyonu Fenerbahçe‚ 5.11.1972 günü İstanbulda Perihan (K)‚ Alev‚ Şeniz‚ Sema‚ Perran‚ Nida‚ İnci‚ Tomris‚ Aynur ve Feyza kadrosuyla 10/15‚ 15/12‚ 15/5 ve 15/12lik setlerle 3-1 yendiği Yunan şampiyonu Panathinaikos ile Atina´da 11.11.1972 deki rövanşı‚ Rumen hakemler gelmeyince‚ Yunanlı hakemler idaresinde oynanmaya zorlandı. Fenerbahçelilerin itirazları ve Yunanlı seyircilerin de Fenerbahçelilere saldırmaları ile olaylar çıkmış ve durum FIVB´ye aksettirilmiştir. Fenerbahçe Kulübü´nün bu itiraz ve şikayeti üzerine‚ rövanş maçının‚ tarafsız saha olarak‚ Sofya´da oynanması kararlaştırıldı. Ancak‚ Fenerbahçe‚ müsabaka günü olan 9.12.1972 de Sofya´da rakibini göremeyince 2. tura geçti. Sarı-Lacivertliler böylece Avrupa Kupalarında tur atlayan ilk Türk Voleybol Takımı oldular.

Fenerbahçe´nin 2. turdaki rakibi Polonya´nın ünlü Star Lodz takımı idi. Yönetim Kurulundan Nusret Özmengü ve Şube Kaptanı Halit Çetinkaya idaresinde Aralık 1972 de Lodz´a giden Fenerbahçeliler orada 3-0‚ Ocak ayında İstanbul rövanşını da yine 3-0 kaybedip elendiler

Portekiz deplasmanı

Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı 1972/73 Türkiye İkincisi olduğundan‚ Avrupa Kupa Galipleri Şampiyonası´ndaki rakibi Leixöes ile ilk maçı Porto şehrinde yapacaktı. Ancak‚ ağır masraf gerektiren bu deplasman üzerindeki tereddüt‚ şubenin kulüpte bir "Voleybol Gecesi" tertipleyip 50 bin lira sağlamasıyla mümkün oldu.

Başkan F.IIgaz‚ Yöneticiler B.Büyükyüksel‚ Prof.G.Özgen‚ R.Dağlaroğlu‚ Şube Kaptanı Güneş Çapa‚ eski milli voleybolcu Alev Ercins ve takımı oluşturan Sema (K)‚ Tomris‚ İnci‚ Gülören‚ Gülfer‚ Perran‚ Aynur‚ Nida‚ Feyza ve Nil´den kurulu kafile‚ 16.11.1973 Atlantik kıyısındaki Porto şehrine varmıştır.

Portekiz Kupa şampiyonuyla maç 18 Kasım akşamı yapıldı ve Fenerbahçe´nin 14/16‚ 15/5‚ 10/15‚ 15/4 ve 15/13 olarak‚ 3-2 galibiyeti ile sonuçlandı. Seyirciler‚ ilk seti 14/16 kaybeden Türk takımını‚ önceleri merakla seyrettikten sonra‚ ikinci seti 15/5 kazanması üzerine‚ ambale etmeye çalışmış‚ başaramayınca da ayakta alkışlamıştır.

Maç boyunca tribünde 8-10 kişilik bir grubun sürekli‚ YA...YA..YA... ŞA..ŞA..ŞA... FE-NER-BAHÇE-ÇOK YAŞAAAAA! temposu kulakları okşamış‚ yanlarına gidildiğinde‚ bu gençlerin Porto´da petrol rafinerisi kurmakta olan bir Alman firmasının Türk teknisyen ve işçileri oldukları öğrenilmiştir. Atlantik Okyanusu kıyılarında bir Türk Kulübü için‚ hiç kuşkusuz‚ ilk kez duyulan ve yaşanan bu coşkulu tezahürat mutlu bir anı olarak işaretlenmeye değer

Fenerbahçe‚ Portekiz Kupa şampiyonu Leixöes takımını 24 Kasım 1973 akşamı Spor ve Sergi Sarayındaki rövanş maçında da 15/8‚ 15/1 ve 15/9 luk setlerle 3-0 yendi ve tur atladı.

Bükreş deplasmanı

Avrupa Kupa Galipleri 1973-74 mevsimi şampiyonasında Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı‚ Portekiz şampiyonunu 2 maçta da yenip eledikten sonra‚ 2. turu kur´a ile atladı ve Dinamo Bükreş ile karşılaşmak üzere çeyrek finale yükseldi.

Macar uçağıyla 6.2.1974 de Bükreş´e giden Bülent Büyükyüksel‚ R.Dağlaroğlu‚ Şube Kaptanı Güneş Çapa‚ Antrenör Deniz Esinduy ve Sema (K)‚ İnci‚ Aynur‚ Perran‚ Gülfer‚ Tomris‚ Gülören‚ Nida‚ Feyza ve Nil´den oluşan takım 8 Şubatta çeyrek finalin bu ilk maçıyla 15 Şubattaki İstanbul rövanşını 3/0 kaybetti ve Avrupa 2. si Dinamo Bükreş‚ CSKA Moskova ile karşılaşmak üzere‚ yarı finale yükseldi.

* 2007-08 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.turunda Rusya'nın Zarechie Odintsovo takımına 3-0(d) 3-2, Polonya'nın Winiary Kalisz takımına 3-0 3-2(d) yenildi. Azerbayca'nın Azerrail Baku takımına deplasmanda 3-2 yenildi, kendi sahasında 3-0 yenerek grubu 3. tamamlayıp elendi.

* 2008-09 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Cev Kupasında 1.turunda Belçika'nın Datovoc Tongeren takımını 2 maçta da 3-0 yenerek üst tura çıktı.2.turda Belarus'un Atlant Baranovichi takımını 2 maçta da 3-1 yenerek çeyrek Finale yükseldi.Bu turda Rusya'nın Spartak Omsk takımına 3-1 yenilmesine rağmen rövanş maçında 3-0 yenerek Final Four oynamaya hak kazandı.İlk maçta İtalya'nın Asystel Novara takımına yenildi. 3'lük maçında Belçika'nın Rote Raben Vilsbiburg takımını 3-1 yendi ve 3. sırada tamamladı.

* 2009-10 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.tur gurubunda Rusya'nın Dinamo Moskova takımını 3-0(d) 3-2, Polonya'nın Bielska Biala ve Çek Cumhuriyeti'nin VK Prostejov takımlarını iki maçta da 3-0 yenerek üst tura çıktı.2.turda Romanya'nın Metal Galati takımını iki maçta da 3-0 yenerek 6'ya kaldı.Bu turda Rusya'nın Zarechie Odintsovo takımın iki maçta 3-0 yenerek Final Four oynamaya hak kazandı.İlk maçta Ev sahibi RC Cannes takımını 3-2 yendi ve finalde İtalyanın Volley Bergamo takımına rakip oldu.Bu maçı 3-2 kaybeden Fenerbahçe Acıbadem Avrupa İkincisi oldu.

* 2010-11 Avrupa Sezonu

Fenerbahçe Acıbadem Şampiyonlar Ligi 1.tur gurubunda Rusya'nın Dinamo Moskova takımına deplasmanda 3-0 yenilirken iç sahada 3-0 üstünlük sağladı.İtalya'nın Bergamo takımını ve Hırvatista'nın Zok Split 1700 takımlarını 3-0 skorlarla yenerek grubunu lider bitirdi.Fenerbahçe Acıbadem bu sene Final Fouru kendi evinde düzenleyecek olmasından dolayı direk Final Four oynama hakkı kazanmıştır.

*2010 Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası

Fenerbahçe Acıbadem, Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası Finali'nde Brezilya'dan Sollys Osasco'yu 3-0 mağlup ederek dünyanın en büyüğü oldu.

Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası'nda Fenerbahçe Acıbadem Bayan Voleybol Takımımız Final müsabakasında Sollys Osasca ile karşı karşıya geldi. Takımımız bu karşılaşmadan 25-23, 25-22 ve 25-17'lik setlerle 3-0 galip ayrıldı. Bu sonuçla takımımız, Brezilya Ligi'nin son şampiyonu Sollys Osasca'yı mağlup ederek Dünya Şampiyonu oldu. Böylece Fenerbahçemiz Türk voleybol tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Kulüp Başarıları

Türkiye'deki Başarıları

İstanbul Bayanlar Voleybol Ligi

Şampiyon (10): 1955-56, 1956-57, 1957-1958, 1958-59, 1960-61, 1967-68, 1968-69, 1970-71, 1971-72, 1972-73

Türkiye Sampiyonluğu

Şampiyon (8): 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1968, 1969, 1972

Voleybol Bayanlar Süper Kupa

Şampiyon (2): 2009, 2010



Voleybol Bayanlar Türkiye Kupası

Şampiyon (1): 2009-10
Final (1): 2008-09
CEV Kupası

Üçüncülük (1): 2008-09


Avrupa Indesit Şampiyonlar Ligi
 
İkincilik (1): 2009-10

Üçüncülük (1): 2010-11

Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası

Şampiyon (1): 2010


Özel Kupalar
 
Polisan Turnuvası (1): 2006
Marmaris Turnuvası (2): 2006, 2007
 
Kaynak: Vikipedia



Aroma Bayanlar Voleybol 1. Ligi

Şampiyon (3): 2008-09, 2009-10, 2010-11
İkinci (2): 2006-07, 2007-08




Uluslararası Başarıları 
Avrupa Kupa Galipler Kupası
Çeyrek Final (1): 1973-74
Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası

Çeyrek Final (1): 1968-69

Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

1 yorum: