16 Ekim 2015

Parke Meselesi


Bilindiği üzere sezon başında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yaptığı açıklamada Türkiye Voleybol Federasyonu'nun yayın gelirlerine el koyduklarını ve yayın gelirleriyle ilgili gerekli rakamların kulüplere ödenmediğini söyleyerek, Fenerbahçe Bayan ve Erkek Voleybol Takımları'nın önümüzdeki sezon karşılaşmalarını Burhan Felek yerine Ataşehir'deki Fenerbahçe Ülker Arena Metro Enerji Salonu'nda oynayacaklarını ifade etmişti.

Bu açıklamaların ardından her iki tarafta bu konuda gerekli yazışmaları yapsa da kriz bir türlü çözülemedi....Derken geçtiğimiz hafta sonu bayanlarda yeni sezon start aldı. Sezonun ilk karşılaşmasında Fenerbahçe, Ataşehir'deki Fenerbahçe Ülker Arena Metro Enerji Salonu'nda Salihli Belediyesi ile parkede (basketbol sahası) karşı karşıya geldi.

Aradan yaklaşık 5-6 gün geçti ve bugün Hürriyet Gazetesi'nde yer alan bir haberde Türkiye Voleybol Federasyonu'nun Fenerbahçe'nin karşılaşmalarını Ataşehir'deki Fenerbahçe Ülker Arena Metro Enerji Salonu'nda oynanmasından dolayı yaşanan krize yer verildi.

Federasyon, voleybolcuların sakatlanmaması için taraflex zeminde ısrar ederken, sarı lacivertliler, dünyadan örnekler vererek, kendi salonlarında parke üzerinde maçları oynatmaya devam edeceklerini belirtiyor.
Evindeki voleybol maçlarını 2. salonu Metro Enerji Arena’da oynama kararı alan F.Bahçe ile türkiye voleybol federasyonu (TVF) arasında ‘parke sorunu’ yaşanıyor. TVF yetkilileri, çizgilerin net şekilde görünebilmesi ve oyuncuların sakatlık yaşamaması için maçların taraflex zeminde oynanmasının şart olduğunu belirtirken, F.Bahçe dünyadan örnekler göstererek “Parke zeminde de oynayabiliriz” tezini ileri sürüyor.
AVRUPA’DA NE OLACAK?
F.Bahçe ile Salihli arasındaki ligin ilk maçının parkede oynanıp FB TV’den yayımlanması hakkında federasyon yetkilileri, “Bir takım bu ligde ise tüm kuralları kabul etmiştir. Oyuncular parkede sakatlana ülke voleybolu zarar görür. F.Bahçe, Devler Ligi’nde de kurallara uymasın görelim” dedi.
BİZDE BETON YOK
F.bahçe Voleybol Şube Sorumlusu Hakan Dinçay ise Metro Enerji Salonu’nda oynama gerekçelerini şöyle açıkladı: “Salonlarda güvenlik ücretini, polis kumanyasını, temizlikçi paralarını bile biz ödüyoruz. Gişe ve reklam gelirlerinin yüzde 70’ini ise federasyon alıyor. Taraflexin olduğu zeminin altında beton var. Bizim zeminin altında ise beton değil yaylı bir parke var. Avrupa maçlarını yarım metrelik bir standart eksikliği nedeniyle burada oynayamayacağız.”

Şimdi Türkiye Voleybol Federasyonu'na soruyoruz:

- Türkiye Voleybol Federasyonu, Fenerbahçe'nin karşılaşmalarını parkede oynamasını neden bu kadar sorun etmiştir ?

Türkiye Voleybol Federasyonu'nun parkede oyuncular sakatlanır ifadesinde haklılık payı olsa da; şunu söyleyebiliriz: 

- Evet parke zeminde oynamak sporcu sağlığı açısından sakatlıklara neden olabilir, ancak bunları neden Fenerbahçe üzerinden ve Fenerbahçe'nin karşılaşmalarını parkede oynaması üzerine bu açıklamaların gelmesi bir voleybolsever olarak bizlerde merak uyandırmıştır.

- Voleybolu çok yakından takip edenler biliyorlar ki çok uzağa gitmeyelim VakıfBank'ın antrenman salonu zemin parkeden oluşuyor ve VakıfBank yıl boyunca antrenmanlarını burada yapıyor. VakıfBank koca sene boyunca antrenmanlarını basketbol zemininde (parke) yapmasına rağmen ülke voleybolu zarar görmüyor da Fenerbahçe'nin karşılaşmalarını parkede oynayınca mı ülke voleybolu zarar görüyor ya da bu endişe neden Fenerbahçe'nin karşılaşmalarını parkede oynayınca akıllarına geliyor ? 

- Türkiye Voleybol Federasyonu parke sorununu madem bu kadar önemsiyor, neden 3 senedir 1. Lig'de yer alan ve maçlarını parkede oynanan Çanakkale'ye bu konuda herhangi bir açıklaması ve tavsiyesi olmamıştır, bu konu üzerine hiç eğilmemiştir ? (Takım örneklerini artırmak mümkündür...)

- Türkiye Voleybol Federasyonu sporcu sağlığını bu kadar önemsiyorsa neden 2. ve 3. Lig'deki birçok resmi karşılaşmaların parke zeminlerde oynanmasına müsaade ediyor ?  Neden bu kulüplere taraflex kaplama zemin temini veya Gençlik Spor Bakanlığı'yla görüşülerek bu konu hakkında çözüm aranmıyor ?

- Dünyadaki bir çok takımın karşılaşmalarını oynadığı salonlar taraflex kaplama zemin gözükse de taraflex zeminin altı aslında parkedir. (yani Fenerbahçe'nin  Metro Enerji Salonu'nda oynadığı gibi) Dünyada Burhan Felek ve Başkent Voleybol Salonları gibi beton üzerine taraflex kaplama zemini olan salon sayısı sınırlıdır, bu gibi salonlar sadece voleybol amaçlı kullanımı için yapılmış özel salonlardır, istisnadır.

- Dünya'nın başka yerlerinden örnekler verecek olursak; İtalya'da Unendo Yamamay Busto Arsizio, Polonya'da Atom Trefl Sopot'un sahaları parke zeminin üzerine taraflex kaplama zemindir ve karşılaşmalar bu şekilde oynanmaktadır...(Örnekleri artırmak mümkündür...)

- Dolasıyla dünyadaki bütün kulüpler karşılaşmalarını taraflex kaplama zeminde oynamamaktadır ve Fenerbahçe'nin de karşılaşmalarını parke zeminde oynaması bu kadar büyütülecek ve karalar bağlanacak büyük bir sorun değildir.



Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

0 Yorum:

Yorum Gönder