12 Haziran 2012

Natalia Goncharova ve Sheilla Castro


Sanal ortamda ve taraftar-voleybol forumlarında yazılan şu 2 isim hakkında birşeyler karalamak istiyorum. Sheilla ve Goncharova.

Bu 2 isminde adı neredeyse her transfer sezonu adı Fenerbahçe ile anılıyor. İki oyuncununda neden Fenerbahçe'ye gelmeyeceklerinin (en azından bu sezon) nedenlerini ifade etmeye çalışayım.

Natalia Goncharova ile başlayalım.. Goncharova, güzel, genç ve yetenekli olmasının yanısıra Rusya'da Gamova'nın yerini alabilecek tek aday olarak gözüküyor. Goncharova gibi bir oyuncuyu hiçbir antrenör istemiyorum veya takımda görmek istemiyorum demez sanırım..

Goncharova'da diğer Rus insanının genel özelliklerine fazlasıyla sahip bir isim. Nedir o ? Soğuk oluşları ve dışarıya kendilerini kapamaları..

Goncharova'nın bu sezon Moskova'daki son sezonu, kontratını tamamlamak istediğini ve önümüzdeki sezonlarda eşinin (Zenit'in liberosu) yaşadığı şehre yani Dinamo Kazan'a transfer olarak beraber yaşantılarına devam ettirmek istediğini verdiği hemen hemen her röportajda dile getirmekten kaçınmıyor.

Goncharova'nın Kazan'a gitmesine taş koyan tek neden ise Ekaterina Gamova. Hem aynı bölgede oynamaları hem de aralarında rekabet olmaları bu nedenlerin tadı tuzu biberi diyebiliriz.

Gamova'nın da bu sezon Kazan'daki son senesi, kontratı bu sezon sonunda sona erecek, bu sezon olası Şampiyonlar Ligi zaferi veya hüsranından sonra amacına yine ulaşmazsa veya ulaşırsa voleybol kariyerine devam edip etmeyeceği merak konusu. 1-2 yıl daha oynabileceğini düşünüyorum ancak bu Kazan mı olur yoksa başka bir ülke veya takım mı olur bilemiyorum.

Bu sezon sonunda Goncharova, Kazan'a gitmek için Gamova'nın gözünün içine bakıyor da denilebilir.

Gamova'da tıpkı Goncharova, Kosheleva gibi yukarıda belirttiğimiz özellikleri taşıyor. Gamova Fenerbahçe'ye geldi ama neden geldi ?

Gamova'nın en büyük hedeflerinden birisi Şampiyonlar Ligi'ni kazanmaktı. Kariyerinin neredeyse 4'te 3'ünü hiç yurtdışına çıkmadan sürdüren birisi en azından 1 yılda olsa bu hayaline, hedefine ulaşmak için fedakarlık yapabilirdi ayrıca hem parasal olarak cazip bir teklif gelmesi hem de Fenerbahçe'nin o dönemdeki hedefleriyle kendi hedefi kesismeşiydi. Nitekim Gamova Fenerbahçe'ye geldi ama yine finalde kaybederek hedefine ulaşamadı sonrası zaten herkesce bilindiği üzere tekrar ülkesine döndü.

Rus voleybolcuların bir diğer problemide dil (İngilizce) problemi. Goncharova'da çok fazla demeyelim neredeyse hiç İngilizce bilmiyor. Bu durumda da Goncharova'nın yurtdışı planları gündeme gelince hemen rafa kalkıyor.

Rus voleybolcuların bir diğer sıkıntısı da olası gidecegi takımda dil probleminden dolayı çekeceği yalnızlık.. Taraftarlarda bu konu için takımda 2 Rus oyuncu olsa bu sorun olmazdı şeklinde oluyor genellikle..

Diyelim ki Goncharova, Liuba'nın olduğu veya bir başka Rus oyuncunun olduğu takıma gelmez mi ? Gelmesine gelir tabi ama bu kendi ülkeniz dışında yaşadığınız bir yerde ve takımda vatandaşınız da olsa hiç yalnızlık sıkıntısı çekmeyeceğiniz anlamına gelmiyor.

Sokolova-Gamova, Sokolova- Goncharova bu zamana kadar hep milli takım bayrağı altında bir araya geldiler. Aynı kulüpte oynamak veya aynı bir evi paylaşmak çok farklı deneyimlerdir. Örneğin; Sokolova yalnızlık çekmesin diye sürekli maçlar dışında da Goncharova ile birlikte olacak değil, herkesin kendi yaşantısı da maçların ardından devam ediyor..

Diğer isim Sheilla Castro

Sheilla her sezon Türkiye'den ve diğer ülkelerden transfer teklifi alan bir oyuncu. Sheilla ben Avrupa'ya gidiyorum dediğinde transfer teklifi yapmayacak veya kadrosuna katmak istemeyecek bir kulüp olduğunu sanmıyorum.

Ne kadarı doğrudur bilinmez ama geçen sezon Sheilla için uğraşıldığı ancak olimpiyatlar öncesinde Sheilla'nın 2+1 kuralının oldugu bir ülkede yedek beklemek istemediği, olimpiyatlar için kendisini hazır tutmasını gerektiğini belirterek teklifi red ettiği söyleniyor. Haksızda değil..

Sheilla daha önce İtalya deneyimi yaşamış bir oyuncu, ilk bakışta Avrupa'da tutunamamıs ve başarısız olmuş gibi görülebilir. Oynadığı sezon için bir nevi bunu kabul edebilirim ancak Sheilla, Avrupa'da oynamaya devam etseydi yine birçok kupa ve başarıyı rahatlıkla elde ederdi. Nitekim kendilerinden gereginden fazla bir baskı ve performans beklediklerini söyleyerek ülkesine dönmüştü.

Her spor dalında olduğu gibi voleybolda da transferlerin bir yolu yorganı vardır. Sheilla, İngilizce ve çat pat İtalyancası var. Rus oyuncular gibi yurtdışında sorun yaşamayacaktır bu yönden artısı cepte.

Mesela Ze Roberto ve Fabiana transferi. Fabiana, Ze Roberto olmasa kesinlikle Fenerbahçe'ye gelmezdi, gelmeyecekti. Nedeni de Fabiana'nın sadece Portekizce bilmesi. Düşünün Fabiana, Vakıfbank'ta hiç olur mu ? Vakıfbank'ta Portekizce'nin po'sunu konuşanı geçtim tercüme edebilecek birisi yok. (Saha kenarına bir tane tercüman koyarsın olur biter demeyin hiç, takım uyumu vs. birçok şeyi etkilleyebilir bu oldukça riskli bir hamledir, her oyuncuda veya her takımda pozitif sonuç verecek diye de birşey yok)

Ze Roberto - Fabiana, Fürst - Guidetti bu örneğe benzer tipte transferlerdir bana göre. Kulüp veya antrenör oyuncuları transfer ederlerken bu kriteri de göz önüne aldıklarını düşünüyorum.

Sheilla'nın teklifleri geri çevirmesindeki diğer kişisel nedenlerde şunlar olabilir;

1- Bakıma ihtiyacı olan ve muhtemelen kanser tedavisi gören yaşlı anneannesine olan düşkünlüğünden dolayı Brezilya dışında çıkmak istememesi.

2- Köpeği ve kedisine düşkün olması, her ne kadar onları yaz aylarında turnuvalardan dolayı çok göremese de..

3- Bu tamamen kişinin özeline ait birşey. Normalde yazmayacaktım ama ancak bazı transferlerde gördüğüm kadarıyla sırf bu nedenden dolayı gerçekleşiyor artık. Sheilla'nın yeni bir erkek arkadaşı edinmesi ve onun yanından ayrılmak istememesi.

Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

1 yorum:

  1. Futbolu karıştırmak istemiyorum ama Messi mi gelsin futbol takımına yoksa Sheilla mı voleybol takımına deseler Sheilla derim-evet, garip bir cümle oldu-. Koyu Fenerbahçeliyim, ancak getirin şu kızı Türkiye'ye yahu, ister Vakıfbank olsun ister Eczacıbaşı olsun. Üsküdar bile olsun. Yeter ki gelsin. Ha kendisini çubuklu ile görmek çok ayrı bir zevk olur.

    YanıtlaSil