6 Haziran 2012

CEV Kupası Statüsü


Avrupa Bayanlar CEV Kupası (CEV Cup), CEV’e üye ülkelerin takımlarının katıldığı bir turnuvadır. İlk kez 1981 yılında düzenlenmiştir. 2008 yılına kadar Avrupa’nın üç numaralı kupası iken, bu yıldan itibaren iki numaralı kupa olmuştur. Konfederasyon Kupası (Avrupa Voleybol Konfederasyonu - CEV) olarak da bilinir.

CEV Kupası, erkeklerde ve bayanlarda aynı olmak üzere 3 farklı aşamada oynanan bir turnuvadır. Bunlar; Baş (Ana) Etap (Main Phase), Eleme Etabı (Challenge Phase) ve Final Etabı (Final Phase) dır.

CEV Bayanlar Kupası Formatı
16th Final: CEV Bayanlar Kupası’na katılacak olacak 32 takım belirlendikten sonra takımlar kura sonucunda birbirleriyle eşleşirler. Ayrıca ilk tur 16′lı Final olarakta bilinir. (1/32) İlk turda toplam 32 karşılaşma oynayacaktır. Her takım ev sahibi ve deplasman olmak üzere toplamda 2 maç yapacaktır. Eleme sistemi, galibiyet – mağlubiyet eşitliğine bakılarak belirlenir deplasmanda alınan veya verilen setlerin bir önemi yoktur. 2 maçın sonunda galibiyet – mağlubiyet sayıları eşit (1-1) ise son maçın oynandığı salonda altın set oynanır ve kazanan takım bir üst tura yükselir. Altın set 15 sayı üzerinden oynanmaktadır.

8th Final: Bir önceki turda rakibini elemeyi başaran takımlar yine 2 ayaklı eleme usulü karşı karşıya gelecek ve turu geçen ekip bir sonraki tura adını yazdırırken kaybeden takım Avrupa kupalarına veda etmiş olacak. CEV playoff çatalına göre örneğin ilk turda 401 kodlu maçın galibi hemen altındaki 403 kodlu maçın galibi eşleşecektir. (Statü bu şekilde ilerlemektedir.) 8′li Finallerde her takım ev sahibi ve deplasman olmak üzere toplamda 2 maç yapacaktır, toplamda ise bu turda 16 karşılaşma oynanacaktır. Eleme sistemi galibiyet – mağlubiyet eşitliğine bakılarak belirlenir deplasmanda alınan veya verilen setlerin bir önemi yoktur. 2 maçın sonunda galibiyet – mağlubiyet sayıları eşit (1-1) ise son maçın oynandığı salonda altın set oynanır ve kazanan takım bir üst tura yükselir. Altın set 15 sayı üzerinden oynanmaktadır.

Elenen 16 takım ise Avrupa’nın üç numaralı kupası olan Challenge Kupası’na ikinci turdan itibaren devam edecektir.

4th Final: Sekizli final turunu geçen 8 takım yine yukarıdaki belirttiğimiz örnekteki usule göre eşleşeceklerdir. (CEV playoff çatalına göre örneğin ilk turda 401 kodlu maçın galibi hemen altındaki 403 kodlu maçın galibi eşleşecektir. Statü bu şekilde ilerlemektedir.) Dörtlü final etabında toplamda 8 karşılaşma oynanacaktır. Her takım ev sahibi ve deplasman olmak üzere toplamda 2 maç yapacaktır. Eleme sistemi galibiyet – mağlubiyet eşitliğine bakılarak belirlenir deplasmanda alınan veya verilen setlerin bir önemi yoktur. 2 maçın sonunda galibiyet – mağlubiyet sayıları eşit (1-1) ise son maçın oynandığı salonda altın set oynanır ve kazanan takım bir üst tura yükselir. Altın set 15 sayı üzerinden oynanmaktadır.

Challenge Round: Adından kolayca anlaşılacağı üzere eleme turudur. Dörtlü final turunda rakiplerini kupa dışında bırakan 4 takım, bu turda CEV Şampiyonlar Ligi’nden gelecek (katılacak) olan 4 takım eşleşecektir. Eleme turunda toplamda 8 karşılaşma oynanacaktır. Her takım ev sahibi ve deplasman olmak üzere toplamda 2 maç yapacaktır. Eleme sistemi galibiyet – mağlubiyet eşitliğine bakılarak belirlenir deplasmanda alınan veya verilen setlerin bir önemi yoktur. 2 maçın sonunda galibiyet – mağlubiyet sayıları eşit (1-1) ise son maçın oynandığı salonda altın set oynanır ve kazanan takım bir üst tura yükselir. Altın set 15 sayı üzerinden oynanmaktadır. Eleme turları geçecek olan takımlar CEV Bayanlar Kupası’nda yarı finale yükselecektir.

Final Phase: Final etabı yarı final ve final aşamalarından oluşmaktadır. CEV Kupası’nda Şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi yarı final ve finaller için herhangi bir Final Four organizasyonu yapılmamaktadır. Karşılaşmalar eleme usulü oynanacaktır.

Semi Final (Yarı Final): Yarı final maçlarının tur atlamayı başaran takımlar finalde mücadele etme hakkını elde edecektir. Yarı final karşılaşmaları da önceki turlarda olduğu gibi yine 2 maç üzerinden oynanacaktır. Eleme sistemi galibiyet – mağlubiyet eşitliğine bakılarak belirlenir deplasmanda alınan veya verilen setlerin bir önemi yoktur. 2 maçın sonunda galibiyet – mağlubiyet sayıları eşit (1-1) ise son maçın oynandığı salonda altın set oynanır ve kazanan takım bir üst tura yükselir. Altın set 15 sayı üzerinden oynanmaktadır. Eleme turları geçecek olan takımlar CEV Bayanlar Kupası’nda finale yükselecektir.

Final: Final karşılaşması da yine 2 maç üzerinden oynanacaktır. Eleme sistemi galibiyet – mağlubiyet eşitliğine bakılarak belirlenir deplasmanda alınan veya verilen setlerin bir önemi yoktur. 2 maçın sonunda galibiyet – mağlubiyet sayıları eşit (1-1) ise son maçın oynandığı salonda altın set oynanır ve kazanan takım bir üst tura yükselir. Altın set 15 sayı üzerinden oynanmaktadır. Eleme turları geçecek olan takımlar CEV Bayanlar Kupası’nı müzesine götürecektir.

Takım İsimleri ve Kısaltmaları
CEV Kupası maçları sırasında televizyon ekranındaki skor ekranında takımların isimleri ve kısaltmaları aşağıdaki kurallara göre belirlenmektedir:

- Şehir veya bölge adı dahil edilmedilir. Ancak şehir adı tamamen görüntülenmelidir. Bu kısımda tamamı büyük harfle kullanılmalıdır. Örneğin Fenerbahce Universal ISTANBUL gibi.

- Takımın tam adı; sponsor adı, şehir adı veya kulüp adı boşluklar dahil olmak üzere 27 karakterden uzun olamaz. Örneğin FenerbahceUniversal ISTANBUL gibi olmalıdır.

- CEV her takımdan televizyon yayınlarındaki skor ekranında, CEV Kupası evrakları ve broşürleri gibi düzenlemeler için 3 kodlu takım kısaltması istemektedir. Örneğin Fenerbahce Universal’in maçlarda skor ekranında ISF (Istanbul Fenerbahce) olarak görünmesinin sebebi budur.

Maç Saatlerin Belirlenmesi
İlk etaptaki tüm maçlar 12.00h – 20.30h saatleri arasında; final fourdaki tüm maçlar ise 12.00h – 19.30h saatleri arasında oynanmak zorundadır.

CEV’in sitesinde yer alan maç takvimlerindeki saatler yerel saate göredir. Genellikle kullanılan standart saat birimi olan CET’e göredir. CET (Central European Time – Merkez Avrupa Saati) anlamına gelir.

Türkiye, CET’e göre 1 saat ileridedir. O yüzden bize göre ilk etaptaki maç saatleri 13.00 ile 21.30 arası, final four maçları ise 13.00 ile 20.30 saatleri arasında oynanmak zorundadır.

Örneğin; İtalya – Türkiye maçı, maç takviminde 19.00 olarak gözüküyor ise bu maçın Türkiye saati ile 20.00′da oynanacağı anlamına gelir.

Eleme etaplarında ev sahibi olan takım her maç için ülke federasyonu ile ortaklaşa olarak minimum 2 farklı saat ve tarih belirleyerek CEV’e bildirmelidir.

Sarı Melekler, 2008-09 sezonunda Türkiye Aroma Birinci Voleybol Ligi’ni tarihinde ilk kez şampiyon olarak tamamladı ve Avrupa Kupalarında ise aynı yıl Avrupa Bayanlar CEV Kupası’nda mücadele etti ve Avrupa 3. sü olmuştur.




Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

0 Yorum:

Yorum Gönder