2 Haziran 2012

Yabancı Oyuncu Transferi Nasıl Gerçekleşiyor ?


Her spor dalında olduğu gibi voleybolda da yabancı transferlerin bir yolu yorganı vardır.

Türkiye Aroma Bayanlar ve Erkekler Voleybol 1.Ligi'nde yer alan herhangi bir takımın yabancı transferinin nasıl gerçekleştirdiğini, hangi yolları izlenidiğini basit bir şekilde maddeler halinde açıklamaya çalışalım.

En çok gelen sorulan sorulardan bir tanesi de örneğin Yeon Koung Kim için neden Incheon Heungkuk kulübünün rızası alınıyor şeklinde..

Öncelikle yabancı oyuncu transferi yapacak olan her kulübün Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Spor Yönetmeliğine uygun olarak elektronik ortamda şu siteyi ziyaret etmeleri (www.fivb.org/vis2009) ardından aşağıda belirtilen işlemleri yapmaları gerekiyor.

Ardından ise aşağıdaki basamakları uygulanıyor.

Yabancı Oyuncu Transfer Basamakları:

1- Spor kulüpleri sistem tarafından kendilerine verilecek "Kullanıcı Adı ve Şifre" ile sisteme girip yabancı oyuncunun transfer işlemlerini başlatır.

2- Elektronik ortamda Transfer Sertifika Sistemi işlemleri ile ilgili tarafların onayı alınır. (FIVB-CEV-Oyuncunun Transfer Olduğu Spor Kulübü-Oyuncunun Transfer Olduğu Kulübün bağlı olduğu Milli Federasyon-Oyuncunun bağlı olduğu Orijin Federasyon- Oyuncunun en son oynadığı Spor Kulübü)

3-Yabancı oyuncunun bağlı olduğu Milli Federasyona, sporcunun adı soyadı, yaşı, adresi ve sporcunun bağlı olduğu Federasyon bilgileri temin edilip prosedürün başlatılması talebinde bulunulur.

4- Kulübün bağlı olduğu Milli Federasyon, oyuncu transferinde kulübünün izlediği prosedürde FIVB’nin koyduğu kurallara aykırı bir durumla karşılaşmadığı takdirde sistemden transferi onaylar.

5-Oyuncu talebinde bulunan kulüp, talep ettiği yabancı oyuncunun bağlı olduğu Milli Federasyon ve oyuncunun orijin kulübü (eğer varsa) ile transfer koşulları ve transfer ücreti hakkında bağlantıya geçer.

6- Sporcu, Sporcunun Orijin Milli Federasyonu, Orijin Kulübü, sporcuyu talep eden kulüp ve bağlı olduğu Federasyon anlaşmaya vardığı anda transferi sistemden elektronik imza (FIVB’nin verdiği şifre) ile onaylar.

7-Elektronik ortamda ilgili taraflar transferi onayladığı andan itibaren sporcuyu talep eden kulüp FIVB veya CEV’in banka hesabına ilgili transfer ücretini İsviçre Frangı (CHF) olarak öder.

8-FIVB veya CEV banka hesabında ilgili transfer ücretini aldığını sistemden onaylar ve Uluslararası Transfer Sertifikası kopyasını PDF dosyası olarak ilgili taraflara yollar.

ÖNEMLİ NOT: Transferi yapılacak oyuncunun bağlı olduğu federasyon, oyuncuyu talep eden kulübün bağlı olduğu Federasyon ile aynı kıta Konfederasyonuna bağlı ise İsviçre Frangı olarak yapılacak transfer ücreti CEV’e, ayrı bir kıtadan gelen oyuncu ise transfer ücreti FIVB’ye ödenir.

FIVB (İsviçre Frangı-CHF) Banka Hesap Detayları
Hesap Sahibi : FIVB (Fédération International De Volleyball)
Banka Adı : UBS SA
Banka Adresi : Case Postale CH-1002 LAUSANNE/Switzerland
Hesap No : 0243-146146.04A
BIC Kodu (Swift Kodu) : UBSWCHZH80A
IBAN : CH98 0024 3243 1461 4604A

CEV (İsviçre Frangı-CHF) Banka Hesap Detayları
Hesap Sahibi : CEV (Confédération Européenne De Volleyball)
Banka Adı : BGL-BNP PARIBAS
IBAN No : LU360030442729703000
SWIFT Kodu : BGLLLULL

Bilindiği üzere Türkiye Ligleri'nde kulüpler en fazla 6 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabiliyor ve kurallar gereği 2 oyuncuyu sahada 1 oyuncuyu ise kenarda bekletme şansın sahipler.

Kulüpler, yukarıdaki işlemlerin ardından yabancı oyuncunun vize ve lisansının çıkarılması için Türkiye Voleybol Federasyonu'na ilk yabancı için 4.000 Euro, 2. yabancı için 5.000 Euro, 3.yabancı için 20.000, 4. için 25.000, yapıldığı takdirde 5 ve 6. yabancı transferler için ise 35.000 Euro ödemektir.

Yabancı antrenör transferi için ise bu bedel 5.000 Euro'dur. Kulüplerin Voleybol Federasyon'a ödediği bu ücretlerin ardından Türkiye Voleybol Federasyonu işlemleri başlatır ve o oyuncunun lisansı çıkarılır.

Ayrıca bir oyuncunun sözleşmesini kendi fesh etmesi gibi durum söz konusu değildir. Bir oyuncunun serbest kalabilmesi için üst üste 2 maaşının ödenmemesi gerekiyor.

Kaynak: Türkiye Voleybol Federasyonu - Sezon Öncesi Bildirimler (Yabancı Oyuncu Sayısı (Yayın Tarihi:03.06.2011 Sayı:3729), Bildiri 6: Liglere Katılım, Tescil, Lisans, Vize, Sponsor İsmi, Kendi Salonunu Kullanma Bedelleri (Yayın Tarihi 01.07.2011 Sayı:4208)




Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

0 Yorum:

Yorum Gönder