6 Mart 2012

Maç Saatleri Hakkında Bilgilendirme

CEV Şampiyonlar Ligi - Maç Saatlerin Belirlenmesi

CEV Şampiyonlar Ligi'nde genellikle bayanlarda 3 takım ile erkeklerde maksimum 2 takım ile katılıyoruz. Aynı ülkeden katılımcı sayısı 2'den fazla olduğu durumlarda CEV tarafından aynı ülke takımlarının maçları Salı - Çarşamba ve Perşembe gibi 3 günlük bir periyota yayılıyor ve öyle oynanması isteniyor (Salonlara taraftarların gelmesi, maçların yayınlanması gibi nedenler)

CEV, grup ve playoff etaplarında ev sahibi olan takımdan her maç için ülke federasyonu ile ortaklaşa olarak minimum 2 farklı saat ve tarih belirleyerek CEV'e bildirmelerini talep ediyor.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak yaz ayı (3 ay) boyunca CEV'e katılım paralarının ödenmesi, transfer çalışmaları gibi birçok işler ile uğraşmaktalar. Tüm şubelerimiz genellikle Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettikleri  için her şubenin menajerinde bir yandan Dereağzı'nda bir araya gelerek kamp programları dahilinde maç saatlerinin ve günlerinin çakışmaması ve taraftarların salona gidememesi engellemek için en uygun tarih ve saati CEV, FIBA'ya bildiyorlar.

Ayrıca CEV'in Şampiyonlar Ligi hakkında yayınlamış olduğu "Media Guide" Turnuva rehberi(kılavuzu)ne göre ilk etaptaki yani gruplardaki tüm maçlar 12.00h - 20.30h saatleri arasında; dörtlü finallerdeki tüm maçlar ise 12.00h - 19.30h saatleri arasında oynanmak zorunda olduğunu belirtiyor.

Tüm maç saaatleri CEV'in sitesinde yerel saatlere göre yani ev sahibi ülkenin saatine göredir. Maç saatleri genellikle CET'e göredir. CET (Central European Time - Merkez Avrupa Saati)

Ülkemiz Türkiye, CET'e göre 1 saat ileridedir..O yüzden bize göre ilk etaptaki maç saatleri 13.00 ile 21.30 arası, final four maçları ise 13.00 ile 20.30 saatleri arasında oynanmak zorundadır.

Türkiye Aroma Bayanlar - Erkekler Voleybol 1.Ligi - Maç Saatleri

Aroma Bayanlar Voleybol Liglerinde ise Türkiye Voleyol Federasyonu, maç günleri hakkında eğer ilk devre (1.yarı) Bayanlar maçları Cumartesi günü oynanıyorsa; erkekler ligi maçları sürekli Pazar günü oynatıyor.

İkinci devre (2.yarı) ise tam tersi uygulayarak Bayanlar Pazar günleri, erkekler ise Cumartesi günü lig maçlarını oynuyor. Bu kural 2 yıldır standart olarak uygulanmaya çalışıyor.

Aroma Voleybol Ligleri maç saatleri ise; Türkiye Voleybol Federasyonu bütün fikstürü sezon başında açıklamıyor dolasıyla tüm maçların tarihleri(günleri) ve saatleri belli olmuyor. TVF maç tarihleri ve saatlerini ay içersinde belli periyodlar şeklinde kulüplerin fikrini alarak açıklıyor.

Maç saatlerinin genellikle erken 12.00, 13.00, 14.00 vs gibi saatlerde oynanması ise tamamen Türkiye Voleybol Federasyonun voleybolu pazarlaması ile ilgili yaptığı yanlıştan ötürü kaynaklanıyor. Oysaki en gelişmiş ligler olan Polonya ve İtalya'da maçlar 18.00-21.30 saatleri arasına konuyor ve yayınlanmaya özen gösteriliyor.

Maç saatlerinin belirlenmesindeki diğer hususlar ise şunlar;

1- Eğer maçı yayıncı kuruluş (Sports TV, FB TV) yayınlacaksa maç saatleri yayıncı kuruluşun isteği ve yayın akışına göre iki kulübünde bilgisine başvurarak ortaklaşa bir karar alınıyor.

2- Fenerbahçe Universal'in maçları neden erken (12,13,14.00) oynanıyor, iş çıkışı gelemiyoruz,izleyemiyorz vs. ?

Bazen Ankaragücü, Ereğli Bld vb gibi kolay geçmesi düşünülen (1 saat sürmeyen), 3-0 biteceği belli olan karşılaşmalardan dolayı kulüp erken oynamak ve bir an önce maçın ardından dinlenmek istiyor. Karar TVF iletiliyor rakip takıma uygunsa maç o saatte oynanıyor.

3- Bazen de Anadolu kulüplerinin sponsor desteği ve maddi olanakları sınırlı olduğu için İstanbul'a gidip gelmelerinde sorun yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı maç saatleri erken bir saate konarak rakip takımın İstanbul'da konaklamayarak uçakla dönüş saatine uygun olması sağlanıyor.

4- Aynı salonda arka arkaya 3 maç olacağı(konduğu) günlerde TVF maçları 2'şer saatlik aralıklarla oynatıyor. Önceden salonlara taraftar çekebilmek için araya 1 erkek maçı konuyordu.

5- Son olarak maç saatlerinin belirlenmesinin bir etkisi de belki antrenman saatleri.


Örneğin Fenerbahçe Universal Final Four maçları büyük ihtimalle 16.00 ve 18.00 saatlerinde oynanacağı için Rabita maçından itibaren antrenman saatleri 17.00'ye alındı. Takıma kondisyon yükleme, halter çalışma vs. özel çalışmalar için programlar ayarlanıyor. O yüzden Fenerbahçe maçlarını genellikle bu saatte oynamaya özen gösteriyor.

Elbette bazı günlerde arka arkaya bir voleybol bir basketbol derbi maçımız oluyor o zaman kulüp olarak TVF, TBF'ye iletiliyor yukardaki şartlarda bir aksilik olmazsa taraftar mağdur olmaması için saatlerde oynama yapılabiliyor.

Take One Mitutes To Share This Post


​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

0 Yorum:

Yorum Gönder